Govern i pescadors reclamen des de l'Escala que l'Estat que replantegi la veda de sardina de quatre mesos perquè serà "la ruïna" del sector

Denuncien que la mesura és "un disbarat" i que no servirà per millorar la situació biològica de l'espècie

En un acte conjunt al port pesquer de l’Escala s'ha demanat una “modificació urgent”.

En un acte conjunt al port pesquer de l’Escala s'ha demanat una “modificació urgent”. / Marina López (ACN)

Emporda.info

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural conjuntament amb el sector pesquer exigeixen al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que es replantegi la veda de fins a 6 mesos per la sardina perquè “hipoteca el futur del sector”.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela i Casanovas, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, han demanat aquest dijous en un acte conjunt al port pesquer de l’Escala la “modificació urgent” del Pla de gestió de la modalitat d’encerclament amb l’objectiu de buscar un equilibri entre la preservació de l’espècie i la viabilitat del sector pesquer català.

En concret, els pescadors del país i el Govern fa dues dècades que reclamen a l’Estat espanyol l’adopció d’un Pla de gestió que permeti garantir aquesta sostenibilitat dels recursos marins i, alhora, la viabilitat socioeconòmica del sector.

En aquest sentit, el conseller David Mascort ha adreçat una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i Puchades, per traslladar aquest malestar dels pescadors catalans i proposant eliminar la veda de la sardina en favor d’incrementar les actuals vedes biològiques, en el marc d’una taula de treball descentralitzada. “Li trasllado la preocupació i el malestar dels ports i instem, donada la gravetat de la situació davant un possible col·lapse de l’activitat econòmica i a la desaparició de la major part de la flota d’encerclament que opera al Mediterrani, a prendre mesures correctores de forma urgent”, conclou el conseller a la carta adreçada al ministre.

Una veda no efectiva

El passat 24 de juliol de 2023, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar l’Ordre APA/852/2023, de 13 de juliol, pel qual s’estableix un pla de gestió per a la pesca amb arts d’encerclament al subcalador Mediterrani. Aquest Pla no contempla les mesures de gestió proposades per Catalunya i posa en risc el futur de la modalitat a establir una veda de sardina de 4 mesos que s’afageix a la veda ja existent de dos mesos, tal i com han reivindicat avui el Govern i el propi sector pesquer.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible ha argumentat que aquesta veda d’espècie, d’acord amb l’avaluació científica d’ICATMAR, no permetrà recuperar l’estat de les poblacions i, a més, “suposarà un impacte socioeconòmic a les empreses i treballadors de la modalitat d’encerclament i al conjunt del sector pesquer incompatible amb el manteniment de l’activitat”.

Tant el director general Tudela com les confraries de pescadors han fet avui un clam unitari contra el Pla per exigir al Ministre solucions urgents abans de l’entrada en vigor l’1 d’octubre i, d’aquesta manera, aturar aquesta situació que pot acabar “hipotecant el futur del sector”.