Sant Llorenç de la Muga projecta un edifici polivalent que podria servir per "rebre els visitants del Pantà de Darnius-Boadella"

Aprofitant que recentment s'ha redactat el Pla d’Usos del Pantà, el municipi es voldria posicionar com un punt d’entrada a l’embassament

El mateix local, que es preveu aixecar-lo a la zona esportiva, també s’utilitzaria de magatzem municipal

Zona on es vol construir l'edifici.

Zona on es vol construir l'edifici. / Google Maps

Josep López Navarro

Josep López Navarro

L’Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga té previst construir un edifici polivalent a l’entrada de la població, concretament a la zona esportiva, a tocar de la deixalleria. El nou local tindrà una doble utilitat. La primera és la de magatzem municipal, «ja que l’actual ha quedat molt petit i és un garatge que el tenim llogat a un veí», explica Montserrat Brugués, alcaldessa de la localitat.

Pel que fa a la segona utilitat que se li vol donar al nou espai, aquesta serà a llarg termini, i és la de punt d’atenció i recepció de visitants. I és que, aprofitant que recentment el consorci de Salines Bassegoda, conjuntament amb ajuntaments de la zona, ha redactat el Pla d’Usos del Pantà de Darnius-Boadella, Sant Llorenç de la Muga es voldria posicionar com un punt d’entrada a l’embassament. «Darnius té l’entrada principal, però el nostre municipi és la segona porta. Per això, si mai hi ha la possibilitat de tenir dinamització al Pantà, pensem que el nou espai podria ser un punt d’accés i d’informació. Malgrat tot, segurament no tindriem una oficina de turisme oberta tot el dia», apunta Brugués.

Paral·lelament, en aquesta zona també es preveu construir un aparcament. Amb tot això, aquest sector esdevindria un «espai de benvinguda» on la gent podria aparcar els seus vehicles i «desplaçar-se a peu fins a espais naturals com les Gorgues de Sant Antoni, per exemple», comenta l’alcaldessa. Alhora, «aquest nou local i els voltants es podrien convertir en el punt de partida de les visites guiades que fem al poble, de les activitats de natura, etcètera», afegeix.

Modificació del POUM

El nou espai projectat se subvencionarà amb un ajut del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC), que estableix que la construcció s’ha de fer efectiva entre el 2023 i el 2024. Tanmateix, ara s’ha de fer una modificació del Pla Urbanístic Municipal (POUM) per poder executar l’obra, i això dificulta marcar els temps. «La subvenció que es va atorgar l’estiu de 2020, però fins ara la Generalitat no s’ha adonat que el POUM no ens permet construir aquest equipament aquí, ja que la zona està catalogada com a esportiva i aquest no és un edifici esportiu. Per això, ens van obligar a modificar-lo», apunta Brugués. Per tot això, el projecte de construcció no es podrà redactar fins que no s’aprovi definitivament les esmenes.

Alhora, s’aprofitarà per fer una altra modificació del POUM. Segons el document aprovat el 2014, l’aparcament que es preveu fer s’havia de situar a la zona esportiva, però a prop de la llera del riu. No obstant això, el 2016 es van modificar les línies d’inundabilitat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ja no s’autoritzava la seva construcció. Per això, «ara canviem el dibuix d’on va situat el pàrquing. Estarà en aquest mateix sector, però més paral·lel a la pista esportiva», diu Brugués.

En aquesta lína, en un principi el nou edifici polivalent es plantejava construir-lo en un altre espai dins el mateix sector, a l’entrada del poble, però l’ACA va advertir que allà no es podia alçar perquè passava una riera soterrada que no estava dibuixada en el POUM. Per això, es va haver de buscar un nou emplaçament, i finalment s’emplaçarà prop de la deixalleria.