La Brigada del Salabret celebra deu anys d’activisme ambiental

L’any passat va ser guardonada per la Plataforma Educativa

Un grup d’activistes de la Brigada del Salabret després d’una neteja a la platja de Riells. | LA BRIGADA DEL SALABRET

Un grup d’activistes de la Brigada del Salabret després d’una neteja a la platja de Riells. | LA BRIGADA DEL SALABRET / SANTI COLL. L’ESCALA

Santi Coll

Santi Coll

Ja han passat deu anys i sembla que era ahir quan un dia ens va trucar l’escalenc Joan Olivet, paleta i músic, per explicar-nos que ja en tenia prou, «estic cansat de veure coses que no m’agraden i ja no vull mirar-m’ho, vull actuar». Al costat d’altra gent, poca inicialment, que tenia les seves mateixes inquietuds, va néixer la Brigada Activista del Salabret de l’Escala, un moviment social que s’ocupa de recollir brossa i netejar cales, platges, lleres dels rius, boscos i espais públics.

La feina feta fins ara ha estat més que notable. «Han estat deu anys de picar pedra, intentar aconseguir que les administracions reaccionessin i no hi ha hagut manera. Fa deu anys que recollim brossa que, encara que és fruit de l’incivisme de molta gent, també és responsabilitat de les administracions que no tenen en compte que, pel que fa al servei de neteja i recollida, tant de dret tenen els veïns d’un carrer del centre d’un poble o d’una ciutat, com els de qualsevol vial de la perifèria, perquè a l’hora de pagar els impostos, l’obligació de fer-ho és igual per a tothom».

Aquest aniversari no passarà desapercebut per als activistes que participen en les crides periòdiques de l’entitat. Els responsables de la Brigada del Salabret estan preparant un acte festiu per al mes de setembre. «La idea és fer-lo per la Diada, l’11 de setembre, a la tarda. Encara no ho tenim tancat del tot. Preveiem quedar en el carrer del Puig a la Pineda de la Muntanya del Pastor, davant del bar Rosa Lau. Durant la celebració farem un petit recorregut per l’entorn i després hi haurà anxoves de l’Escala, begudes, xuixos de can Joher i altres coses», avança Joan Olivet.

Aquesta agrupació d’activisme social va néixer precisament en aquest indret, el 2013, tal com recorda el seu impulsor: «Em vaig fixar que hi havia moltes bosses llençades a tot arreu i vaig fer-ho saber a les autoritats locals de l’Escala, però no em van donar cap solució. I vaig pensar de fer-ho jo. Vaig estar netejant una hora cada dia durant un mes, i vaig treure deixalles de tota classe. Vaig recollir fins a catorze saques de brossa». A partir d’aquesta manera de fer, la Brigada del Salabret es va anar expandint a altres localitats, com Celrà, Girona, Riudellots, la Bisbal, o Cassà de la Selva. I van començar a tenir clar que «el que fem no és voluntariat, més aviat es tracta de fer la feina que no fa aquesta gent que ens administra. Un voluntariat seria fer una cosa concreta, però nosaltres fem una repetició, cada vegada el mateix, quan és a ells que els toca fer-ho». Olivet agraeix la feina de tota la gent que s’hi ha implicat fins ara. «He de reconèixer que al principi estava molt sol. No venia ningú i vaig arribar a pensar ‘ets un bitxo raro?’. De mica en mica ja vam ser més, i ara, en un grup que compartim de WhatsApp, som més de vuitanta»

Fruit d’aquests esforços, la primavera de l’any passat van obtenir el reconeixement de la Plataforma Educativa en l’apartat d’emprenedoria social. Els diners rebuts, un miler d’euros, van servir per a impulsar les activitats del Salabret, entre les quals hi ha xerrades i sortides amb escoles i instituts. Una feina que solen compartir Joan Olivet i Josep Maria Casadevall juntament amb altres activistes, entre les quals hi ha Anna Maria Boada, responsable de difondre les seves activitats a les xarxes.

Per a ells, el raonament és molt fàcil: «Netejar no s’acaba en una línia concreta. Quan veus el mercat de la Devesa de Girona t’adones que per als marxants i per al servei de neteja, els límits són els de la barana del riu i ningú pensa en tota la brossa, els cartons i les bosses de plàstic que cauen a la riba. No en són responsables també de recollir-ho?», es pregunten. «Fem un entreteniment constructiu», conclou Olivet.