Entrevista | Albert Alemany President de l’AENTEG

«Els Next Generation estan funcionant molt bé, però no sabem que passarà quan s’acabin»

Alemany valora positivament el moment que viu el sector tecnològic i assegura que «les empreses han vist que la tecnologia és clau»

Albert Alemany, president de l’AENTEG.

Albert Alemany, president de l’AENTEG. / ANIOL RESCLOSA

Joel Lozano

El fundador i CEO d’AlterEgo Web va ser nomenat president de l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona el passat mes de juny, durant la celebració de l’assemblea anual de la patronal tecnològica que va tenir lloc a Olot. Alemany va agafar llavors el relleu a David Martí. A més, s'ha converti en el regidor d'OMAC, Informàtica i Noves TIC, Administració Electrònica, Smart City, Transparència i bon govern i estadística i dades obertes de l'Ajuntament de Figueres.

Ja fa un mes i mig que ocupa el càrrec. Vostè formava part de la junta, considera, però, considera que està en període d’adaptació?

Pensa que jo era el tresorer, llavors ja estava molt en el dia a dia. El traspàs ha sigut molt senzill.

Quins son els principals objectius que es marca pel seu mandat a l’associació?

Volem augmentar la nostra representació a tota la província mirant de fer més actes a totes les comarques. Molts dels actes que fèiem eren molt centrats a Girona i ja vam començar a canviar-ho en els últims mesos. A més, també volem conèixer o fer conèixer la importància del sector, amb esdeveniments oberts a empreses d’altres sectors per donar a conèixer el que fem des de l’associació i el que poden oferir els nostres associats per fer l’economia més competitiva.

El sector de la tecnologia viu un gran moment?

A nivell de sector, ara, estem dels últims 15 o 20 anys potser en el millor moment. Bàsicament perquè hi ha hagut dues coincidències. Les empreses han vist que la tecnologia és clau per innovar i perquè generen més productivitat i l’altre perquè hi ha ajudes a aquesta digitalització amb fons europeus i nacionals. Si tu veus que les empreses entenen allò que necessiten i hi ha diners per fer el canvi això vol dir que les empreses del sector estem en bon moment.

I quan s’acabin aquestes ajudes? 

Estem en un sector, el tecnològic, que les empreses tenen molta demanda i a més s’incentiva a les empreses a gastar en aquest sector, perquè tens els Next Generation. Però en el moment que treguis els incentius pot passar que algunes empreses segueixin però altres caiguin. S’ha de veure que passarà en aquell moment amb el nostre sector i els altres sectors, si continuaran invertint o no. Potser hi haurà una crisi d’aquí a uns anys en el nostre sector o, en canvi, si aquests diners han incentivat a la tecnologia realment encara tindrem anys per anar creixent.

"L’FP acabarà cobrint els llocs de programadors, però llavors ens faltaran els enginyers"

El sector, però, ja estava creixent abans dels fons, no?

Et poso un exemple, si nosaltres Alterego Web, posem que fèiem 50 webs corporatives, les bàsiques, a l’any ara les fem en tres mesos. Què vol dir? Que molta gent com que vol aprofitar els fons renoven les webs, les renovacions si tocaven d’aquí quatre o cinc anys s’estan fent ara. Però clar, això vol dir que d’aquí a uns anys no les renovaran. Això és el que passa quan incentives. Els fons ens estan funcionant molt bé, però ha incentivat uns canvis que s’estan accelerant i això pot anar o molt bé en un futur perquè la gent segueixi aquests canvis o que de cop i volta se’ns acabarà la feina durant un temps i ens haurem d’adaptar a una nova situació.

En els últims mesos el sector i la societat ha viscut el boom de la intel·ligència artificial. Estan ja definides les seves principals aplicacions?

Quan parlem de noves tecnologies, que serien les modes, la intel·ligència artificial està molt bé, però totes les modes tenen un pic, després baixen i és quan s’apliquen realment. Podríem dir el mateix amb el blockchain, la realitat virtual... En el nostre sector cada any o cada dos acostuma a haver-hi alguna cosa de moda. Quan hi ha el pic sembla que tot només hagi de ser allò i després quan aquesta tecnologia comença a madurar és quan les empreses que venem solucions hem de trobar quina és la solució que pot encaixar amb els nostres clients, i és quan es comença a democratitzar aquesta tecnologia i comencen a haver-hi aplicacions productives. Totes les empreses de tecnologia estem treballant en com podem portar aquesta innovació a les empreses per treure rendiment.

A Girona el sector tecnològic també viu un bon moment? 

És un moment bo per a les empreses, però sí que la competitivitat ha augmentat dins del sector. Potser era més fàcil fa deu anys entrar en el sector que avui. Cada vegada és un sector més madur.

"Les empreses de tecnologia estem treballant en com podem utilitzar la intel·ligència artificial per treure rendiment"

Un tema recurrent és la manca de professionals qualificats. El sector tecnològic és un dels afectats. Ja no només com a president de l’AENTEG, sinó també com a professional del sector, què considera que cal fer per revertir la situació?

Jo crec que des de la Formació Professional s’està fent una gran feina. Si es dignifica i comença a tenir l’encàrrec que la societat demanen crec que podem acabar cobrint la demanda a mitjà termini. Per la part universitària penso que és un tema d’exigència. La Formació Professional acabarà cobrint els llocs de programadors, però quan tinguem aquests llocs coberts ens faltaran els enginyers. Necessitem molt bons enginyers, un nivell alt d’enginyeria, que és el que s’acabarà demanant a les universitats. Ara ens trobem que la gent que ve de la carrera i de Formació Professional acaben competint pel mateix lloc de feina i això no té sentit.

Subscriu-te per seguir llegint