Entrevista | Montse de la Llave Alcaldessa de Vilafant

«El nou POUM ens ha de permetre fer un salt endavant en molts àmbits de Vilafant»

Va encapçalar la llista de la Candidatura de Progrés-PSC a les passades eleccions municipals agafant el relleu a Consol Cantenys. Va igualar la xifra de cinc regidors, la mateixa que els socialistes havien aconseguit el 2019, establint un pacte de govern majoritari amb Junts i Ciutadans

Montse de la Llave és l’alcaldessa de Vilafant des del 17 de juny passat. | SANTI COLL

Montse de la Llave és l’alcaldessa de Vilafant des del 17 de juny passat. | SANTI COLL / SANTI COLL. VILAFANT

Santi Coll

Santi Coll

La nova alcaldessa de Vilafant ha entomat el repte de governar Vilafant amb un pacte a tres bandes sobre el qual assegura que «només en poden sortir coses bones. Els tres grups ens hem entès bé i tenim clar que la nostra feina té com a gran objectiu projectar Vilafant cap al futur cobrint les necessitats del present». De la Llave s’ha fet càrrec de les àrees d’Urbanisme, Obres, Mobilitat, Habitatge i Igualtat.

Com afronta aquest mandat que vostè lidera amb la complicitat dels seus socis de govern?

Amb un equip format per persones amb experiència i noves incorporacions serà un mandat molt interessant. Volem continuar la feina feta aquests darrers anys, amb les noves aportacions que compartim, per aconseguir fer de Vilafant un poble millor.

Consol Cantenys va deixar el llistó alt. És un desafiament per a vostè?

Com a alcaldessa del nostre poble, és ben cert que ho va fer molt bé. Segurament, part dels vots que vam rebre a la nostra candidatura van ser un reconeixement a aquesta trajectòria i, també, a la del PSC com a partit de govern. I, també, a l’esforç que hem fet durant la precampanya i la campanya i el fet d’haver sigut regidora i primera tinent d’alcalde. Amb ella al costat, vam difondre un projecte de futur que venia avalat per tot el que ja havíem fet en els mandats anteriors. Més que un desafiament, diria que és un incentiu.

«Amb Figueres hem d’anar junts, tant d’un cantó com de l’altre. Som més que veïns, tenim serveis que hauríem de compartir més»

La campanya va ser difícil, el seu grup s’havia fracturat. La va sorprendre el bon resultat obtingut?

Vam patir una mica, sí. Obtenir cinc regidors havent-hi un canvi de cap de llista ha estat un bon resultat, una sorpresa agradable.

Van arribar a un acord amb Junts i Ciutadans amb força rapidesa. Va ser fàcil la negociació amb Francesc Gaspar i Rebeca López?

Sempre he pensat que la força més votada és la que ha de governar. Ens vam posar en contacte amb tots els grups. Primer amb el segon partit, ERC. Ens van fer esperar una mica i, a partir d’aquest fet, va ser quan vam parlar més a fons amb els socis que ara tenim. No va ser gens difícil arribar a un acord, perquè compartíem els eixos principals de cap on ha d’anar Vilafant.

A grans trets, quins serien els objectius principals d’aquest mandat?

N’hi ha diversos. Un d’ells és potenciar la promoció econòmica en tots els àmbits. Vilafant té els recursos i el pressupost que té. Si no aconseguim atraure nova indústria i comerç no podrem arribar a cobrir totes les necessitats del municipi. Creiem que les noves infraestructures que vindran ens ajudaran una mica a potenciar el poble. En general, volem potenciar tots aquells aspectes que millorin la qualitat de vida i la formació dels vilafantencs i les vilafantenques.

«Per a l'obra de l'Institut hem complert totes les accions necessàries per a fer-lo possible»

Quan tinguin el nou Pla d’Ordenació Urbana segurament serà més fàcil disposar d’arguments sòlids. Són optimistes respecte a la seva aprovació?

El nou POUM ens ha de permetre fer un salt endavant en molts àmbits de Vilafant. Esperem passar-lo pel ple després de l’estiu i aconseguir la seva aprovació definitiva en els pròxims mesos.

El Pla permetrà rellançar, també, les relacions amb Figueres?

Sí, així ho desitgem. De fet, ja hem tingut un parell de reunions per tractar els temes conjunts que ens afecten. Hem d’anar de la mà, tant d’un cantó com de l’altre. Som més que veïns, tenim serveis que hauríem de compartir més. Les noves infraestructures, l’allargament de la C-31, l’estació multimodal de ferrocarril, el nou enllaç de l’AP-7, són temes comuns.

L’incomprensible retard de la construcció del nou institut per part de la Generalitat està en vies de solució?

El tema està estancat. Des de Vilafant, hem complert totes les accions necessàries per a fer-lo possible. L’últim entrebanc superat ha estat assumir la titularitat d’un tram de la carretera que era de la Diputació per a poder dir que és un carrer de Vilafant. Un tràmit que se’ns va exigir molts anys després d’haver començat a treballar en el projecte.

«Amb la biblioteca hem de ser realistes amb les despeses, però volem tenir-ne una»

A les tres últimes campanyes electorals, un dels temes més citats ha estat el de la necessitat de construir una biblioteca, que en un principi estava vinculada amb Figueres. Sou l’únic poble de més de cinc mil habitants de la demarcació de Girona sense aquest equipament.

La vinculació amb Figueres està totalment descartada. Volem tenir-ne una, però cal tenir en compte que la construcció és en mans de la Generalitat, però després l’Ajuntament ha d’assumir el manteniment i el personal, i amb el nostre pressupost això no és fàcil. Tornarem a parlar amb el Departament perquè potser no ens fa falta una gran infraestructura. Hem de ser realistes, sense que això vulgui dir que no volem tenir-ne una, treballarem per aconseguir-la.

A part de Figueres, com estan les relacions amb els pobles del voltant?

Molt bones, amb tots. Amb Borrassà i Santa Llogaia tenim prevista una trobada d’alcaldes i regidors per enfortir els lligams pel tema escolar i millorar les iniciatives conjuntes que puguem fer.

Subscriu-te per seguir llegint