Els jutges de pau de la comarca fan un front comú per compartir inquietuds

Volen lluitar «per mantenir vius els jutjats de pau» en un moment en què estan en perill de desaparèixer

Els jutges reunits al local social del Far d’Empordà.

Els jutges reunits al local social del Far d’Empordà. / SANTI COLL

Santi Coll

Santi Coll

Una trentena de jutgesses i jutges de pau dels ajuntaments de l’Alt Empordà es van trobar, dijous passat, al local social del Far d’Empordà per posar en comú les seves inquietuds i coneixements en un moment de plena incertesa sobre el futur d’aquesta figura històrica de la justícia catalana.

La trobada va néixer arran d’unes jornades de formació celebrada mesos enrere en el Consell Comarcal i va ser impulsada per alguns dels jutges de pau de la comarca, entre ells l’amfitriona del Far, Carme Galván, i els titulars de Vilabertran i Vilafant, Núria Genís i Toni Caulas, respectivament. Entre els assistents hi va haver una representant de l’agrupació de jutjats de pau de la demarcació

«El paper dels jutjats de pau està molt arrelat a Catalunya, treu molta feina als jutjats convencionals i és una eina molt útil a la recerca de conciliació quan hi ha disputes veïnals. Som una figura històrica ben vista, encara que no es coneix prou bé quines són les seves competències i atribucions i això és el que vam estar debatent dijous al Far», expliquen.

La figura del jutge de pau està en perill de desaparèixer a causa de la llei d’eficiència organitzativa del sistema judicial emmarcada en el Pla Justícia 2030 d’àmbit estatal. El col·lectiu vol lluitar «per mantenir vius els jutjats de pau i, alhora, divulgar les seves atribucions perquè la nostra societat ens necessita». Preveuen organitzar altres trobades semblants durant l’any.

Un moment de la trobada celebrada al Far d'Empordà

Un moment de la trobada celebrada al Far d'Empordà