Alerta per màximes que poden arribar als 44 ºC a l'Alt Empordà

El risc d'incendi a la comarca és elevat i hi ha un avís per calor per l'ambient càlid que es viurà aquest dimarts

Turistes refrescant-se de la calor, en una imatge d'arxiu.

Turistes refrescant-se de la calor, en una imatge d'arxiu. / ANIOL RESCLOSA

Eva Batlle

Les comarques gironines, de manera especial l'Alt i el Baix Empordà, viuran aquest dimarts un dia "excepcionalment càlid". Així ho alerta el Servei Meteorològic de Catalunya que té vigent un avís de perill molt elevat per calor. Està previst que les màximes puguin arribar als 44ºC i localment, en punts de l'extrem nord-est de la província, es podrien fins i tot superar.

Aquesta situació farà que l'ambient sigui molt càlida sobretot al centre del dia i amb humitat molt baixa, sobretot a l'interior.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor molt intensa dimarts a partir del matí.

Tot això provocarà també que hi hagi parts del territori amb un risc d'incendi molt elevat. Segons el departament d'Agricultura, aquest pic de calor que comença avui i acabarà dimecres provocarà que la previsió de risc d'incendi forestal sigui molt elevada. Demà serà el dia més complicat i sobretot, segons asseguren a les xarxes socials, a l'Alt Empordà.

Una conseqüència d'aquesta situació d'altes temperatures i juntament amb la sequera és la representació del Pla Alfa. Les comarques de l'Empordà es troben en nivell 2 i la resta en nivell 1, amb l'excepció de la Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès.

La Direcció General d’Agents Rurals, del Departament d’Interior, ha estrenat precisament avui el mapa interactiu del Pla Alfa. El mapa permet saber en cada moment quin nivell del pla operatiu d’Agents Rurals hi ha activat en una comarca o en un municipi, en funció del perill d’incendi. I en cas d’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el màxim previst, també mostra si hi ha restriccions d’accés a espais naturals de Catalunya i quins són aquests espais, segons informen des dels Agents Rurals.