El català és la llengua d’identificació del 60% dels altempordanesos

És una dada de l’InformeCat 2023 de Plataforma per la Llengua, que diu també que un 9,5% dels habitants de la comarca s’identifiquen amb el català i el castellà

El català és la llengua d’identificació del 60% dels altempordanesos

El català és la llengua d’identificació del 60% dels altempordanesos / Freepik

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Un 60% dels habitants de l’Alt Empordà asseguren que el català és la seva llengua d’identificació, és a dir, l’idioma que consideren més proper. És una dada que es desprèn de l’InformeCat 2023, un recull de cinquanta informacions sobre la llengua catalana que publica Plataforma per la Llengua. El document també apunta que el 9,5% dels altempordanesos s’identifica amb el català i el castellà, però no concreta quin és el tant per cent de persones que ho fan únicament amb el castellà, l’aranès, o amb altres llengües o altres combinacions.

En qualsevol cas, l’Alt Empordà es troba en la posició número 17 de les comarques on més persones s’identifiquen amb el català. En aquest sentit, en el conjunt de Catalunya, el percentatge total d’identificació única amb el català és d’un 42,1%. Per tant, la diferència entre el conjunt català i l’Alt Empordà és de prop de 19 punts. En canvi, amb la comarca amb menys identificació exclusiva amb el català (Baix Llobregat, amb un 29,3%) és de prop de 13 punts.

Xifres similars

Les comarques properes a l’Alt Empordà registren dades similars, algunes lleugerament inferiors. El Baix Empordà, per exemple, registra un 60,0% d’identificació amb el català i 11,8% d’identificació amb el català i castellà. El Gironès, per la seva banda, un 58,7% i un 14,8%. En canvi, a comarques com la Garrotxa el percentatge és més elevat, és d’un 74,7% només català i d’un 4% català i castellà. El mateix passa a la Garrotxa, on un 70,9% de persones tenen el català com a llengua d’identificació, i un 10,5% el català i el castellà. Tanmateix, la comarca que registra un índex més alt de persones que s’identifiquen amb el català és el Ripollès. Ho fan un 95,2% dels habitants. Va seguit del Montsià (89,3%) i el Baix Ebre (85,5%).

Cal destacar que el català com a llengua d’identificació té un percentatge més elevat que com a llengua inicial, és a dir, l’idioma que es parla primer quan s’és petit. «D’això es dedueix que una part important de les persones que s’identifiquen amb el català tenen el castellà o altres llengües com a llengües familiars», expliquen des de Plataforma per la Llengua.

Val a dir que les xifres sobre la llengua d’identificació de la població rauen de les dades unificades de les tres onades del Baròmetre d’Opinió Política del 2022, que agrupen una mostra de 6.000 persones i permeten obtenir dades desgranades per comarques.

Aquestes són les xifres d'identificació amb el català per comarques:

Taula de la identificació amb el català per comarques.

Taula de la identificació amb el català per comarques. / InformeCat 2023 (Plataforma per la Llengua)