El Portús podria convertir-se en la primera Àrea de Promoció Econòmica Urbana de Catalunya

Els comerciants de la zona seran els que, amb una votació, decidiran si tirar endavant el projecte

El Portús és una zona comercial amb més de noranta negocis.

El Portús és una zona comercial amb més de noranta negocis. / JOSEP RIBAS

Josep López Navarro

Josep López Navarro

L’Associació de Comerciants del Portús i l’Ajuntament de la Jonquera estan treballant conjuntament per convertir l’antic barri dels límits en una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU), la que podria ser la primera de Catalunya. Les APEU són àrees geogràfiques delimitades, on les activitats empresarials i les administracions públiques es posen d’acord amb l’objectiu de promoure i dinamitzar la zona a partir d’un pla d’acció. D’aquesta manera, també es vol millorar la competitivitat de la zona, incrementar la qualitat de l’entorn i diversificar els serveis que s’hi ofereixen. La llei de creació de les APEU és relativament nova; neix al Parlament de Catalunya el desembre de 2020. És per això que encara no existeix cap al territori català, ni tampoc a Espanya. «Si ho aconseguim fer, seríem dels primers. Ara per ara, els que tenim el projecte més avançat som nosaltres i Berga», detalla Lluïsa Macias, regidora de Promoció Econòmica de la Jonquera.

En aquest sentit, la creació d’una àrea d’aquesta tipologia al Portús neix de la mà del consistori. «Coneixent el que suposa crear una APEU i els beneficis que pot aportar, vam pensar que aquest barri reunia les condicions idònies per impulsar el projecte i que podria tenir èxit», diu Macias, que afegeix que es va escollir aquesta zona del municipi perquè «al Portús tenim comerços grans, però no és una zona ordenada. Seria una forma de posar ordre, i que els comerciants tinguessin la governança, i poguessin decidir des de la decoració de Nadal, organització d’activitats... Això no vol dir que l’Ajuntament no compleixi amb les seves obligacions de neteja, etc. Però ells podrien fer altres coses i dinamitzar. És una col·laboració i es farien reunions per arribar a fer activitats conjuntes», destaca Macias. El projecte de creació fa un any que es va posar en marxa, i ja s’ha fet un estudi de viabilitat, que ha estat favorable. «Es reuneixen totes les condicions i seria un lloc ideal per fer-ho», remarca Macias.

Per tal de crear una APEU, s’ha de constituir una entitat, que serà la que la gestioni l’Àrea, i la liderarà l’Associació de comerciants, però amb la col·laboració de l’Ajuntament. D’aquesta manera, es comptarà amb el poder coercitiu que té el consistori per cobrar rebuts. «A les associacions, les quotes són voluntàries. Això fa que no hi hagi estabilitat econòmica. Aquesta llei permet que les quotes, que decideixen els comerciants, passin per l’Ajuntament per aprofitar aquest poder per cobrar rebuts. Això dona estabilitat econòmica; pots fer pressupostos i planificar», apunta Macias.

Un procés llarg

L’Ajuntament de la Jonquera i l’Associació de Comerciants del Portús ja han recopilat tota la informació necessària per a la creació de l’APEU. Ara, falta tirar endavant la redacció d’un conveni entre el consistori i l’entitat, i la creació d’uns estatuts. «Els esborranys d’aquests documents són necessaris per poder-los presentar a la Generalitat. Es demana presentar una documentació que demana la llei», explica Macias. Un cop es presenti tota la documentació, es farà una exposició pública i una votació de tots els establiments. «Si surt favorable, després ho ha d’aprovar el ple del consistori», diu la regidora. Posteriorment, ja es començarien a implementar totes les accions. Cal destacar que aquest és un procés, segons Lluïsa Macias, «llarg», i que es pot fer en tres o cinc anys. No obstant això, «l’ideal és fer-ho a cinc anys. Tens un pla d’acció, un pressupost, i vas veient què pots fer-hi què no». Cinc anys és el termini que es marca l’Ajuntament de la Jonquera.

Val a dir que les APEU són un model de potenciació de negocis que mai s’ha establert a l’estat espanyol, però sí als Estats Units i a Europa, sobretot a Anglaterra. «Funcionen des de fa molts anys. No hem inventat res, però s’ha creat una llei per poder adaptar aquest model aquí, i és una molt bona iniciativa», conclou la regidora Lluïsa Macias.

Reunió amb la Generalitat per a potenciar el comerç del Portús

En la línia de treball de la creació de l’APEU del Portús, el 21 de juny passat, l’alcaldessa de la Jonquera, Míriam Lanero; la regidora de Promoció Econòmica, Lluïsa Macias, i la tècnica de Promoció Econòmica, Montse Murlà, van rebre Marta Raurell, cap de l’àrea de Comerç del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya (CCAM), i Joan Morera, cap d’Estudis i Nous Projectes del CCAM. La reunió va servir per conèixer l’estat del barri del Portús i els projectes de futur relatius al comerç que es volen desenvolupar en aquesta àrea del municipi. La trobada es valora molt positivament per part del consistori. «La reunió va servir per demostrar que era necessari tirar endavant l’APEU. Des del CCAM, ens van animar a continuar endavant, i vam parlar de la línia d’ajuts que ens poden servir per endegar el projecte. Hem trobat molt de suport», explica la regidora Lluïsa Macias.