Els pescadors de Roses mostren les seves experiències als canaris

Trobada compartida entre el Grup Local d’Acció Pesquer insular i el de la Costa Brava

Els membres del GALP canari durant la seva visita a la planta d’envasat de peix de Roses.

Els membres del GALP canari durant la seva visita a la planta d’envasat de peix de Roses. / JOSEP MARIA DACOSTA

Emporda.info

Una delegació de professionals del mar del Grup Local d’Acció Pesquer (GALP) de Canàries i els seus homòlegs de la Costa Brava, han compartit una jornada de coneixement de les experiències que es duen a terme des de la Confraria de Pescadors de Roses, que presideix Antoni Abad.

La trobada es va desenvolupar en el marc dels interessos comuns per a conèixer els fulls de ruta de les diferents àrees del sector pesquer. En el cas rosinc, els visitants van poder conèixer de primera mà el funcionament de les gàbies d’engreix de llobarro i orada. En el primer cas, els pescadors rosincs han aconseguit produir unes 120 tones a l’any, d’una espècie molt apreciada en el món culinari. També van ser informats sobre la fase experimental de la cria de musclo a la badia de Roses.

La visita va continuar a la planta d’envasat de peix del moll pesquer, que factura uns sis milions d’euros anuals i que ajuda a equilibrar el preu de les pesqueres quan arriben a la llotja, evitant així que s’hagin de rebutjar captures que abans es llençaven en mar.

L’estada a l’Aula Gastronòmica amb el cuiner Ramon. | JOSEP MARIA DACOSTA

L’estada a l’Aula Gastronòmica amb el cuiner Ramon. | JOSEP MARIA DACOSTA / REDACCIÓ. ROSES

La visita va continuar a l’Aula Gastronòmica, amb una demostració pràctica de la cuina del suquet i la complicitat entre els pescadors i els restauradors a l’hora de potenciar peixos poc coneguts però que es capturen amb les diferents arts de la flota rosinca. Els visitants també van ser informats pel treball diari de la subhasta a la llotja i de les visites guiades que es coordinen des de l’Oficina de Turisme, la qual proporciona els professionals que les acompanyen i que acaben a la peixateria oficial de la Confraria com a punt final del recorregut.

Els GALP són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) per a dissenyar i desenvolupar en el territori, les estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.