Agullana debat els reptes del turisme regeneratiu en un intercanvi juvenil

Plantegen projectes alternatius i transformadors

Els joves participants van poder conèixer diferents projectes  en turisme sostenible. | OFICINA JOVE DE L’ALT EMPORDÀ

Els joves participants van poder conèixer diferents projectes en turisme sostenible. | OFICINA JOVE DE L’ALT EMPORDÀ / SÒNIA FUENTES. agullana

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

La localitat d’Agullana es va convertir la setmana passada en l’amfitriona d’un intercanvi juvenil internacional centrat en el turisme regeneratiu. La iniciativa ha consistit en una formació en turisme regeneratiu adreçada a joves d’entre 18 i 29 anys i que ha estat liderat i executat per l’entitat Resilience Earth i Pegàs de Foc. L’estada va tenir lloc a la casa de colònies Santa Eugènia d’Agullana del 12 al 16 de juny, on es van aplegar joves provinents de diferents entitats de Catalunya, Itàlia i de Grècia.

En aquests dies, va tenir lloc diferents dinàmiques i tallers de coneixença i de formació al voltant de la temàtica del turisme regeneratiu, una proposta de viatge que té com a objectiu regenerar les comunitats locals, protegir el medi ambient i promoure el benestar tant dels visitants com dels residents. Enfrontant-se als danys ambientals i socioeconòmics causats pel turisme tradicional, aquesta nova forma de turisme busca prioritzar la sostenibilitat i la participació activa de les comunitats locals.

Els joves van visitar dimecres passat el Centre d’Interpretació (MUME) i el búnquer Can Palau d’Agullana acompanyats per guies de l’empresa Educart. Posteriorment, es va realitzar un debat amb entitats locals i de la comarca a la sala Lídia Noguer de l’edifici Asil Gomis. Es van poder conèixer iniciatives de turisme en l’àmbit comarcal d’entitats activistes com: Artivisme i Son la Mar de l’Escala. A escala local, els projectes que es van presentar van ser: la Ruta del Suro de la mà de Xandra Troyano i el projecte Matriu territorial que va explicar Míriam Lladós com a membre del projecte i representant de l’Ajuntament. L’endemà va tenir lloc una jornada a la casa de colònies Santa Eugènia, on es va compartir i conèixer alguns projectes rellevants en turisme sostenible del territori català. Gerard Costa va presentar Santuaris Naturals del Collsacabra de l’entitat Anigami; Noemi Morales, de l’entitat Alternativa Sostenible, els projecte de desenvolupament cultural i sostenible Som Turisme. També Òscar Vergés de l’entitat Consorci Salines Bassegoda va detallar els diversos projectes que estan desenvolupant des del Consorci per regular la sobre freqüentació dels espais fluvials, i per millorar la gestió del territori. Finalment, Olga Sabater, tècnica de turisme del Consell Comarcal, va presentar el Projecte PECT Valoració del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d’Empordà.

Des de l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal, s’ha intervingut com a entitat col·laboradora en la preparació i coordinació del projecte. «Els participants han pogut formar-se, debatre i posar en valor el llegat natural i cultural i així crear nous projectes turístics que ajudin a equilibrar i millorar el nostre entorn» assenyala la tècnica de Joventut compartida i referent en temes de Mobilitat Internacional del Consell Comarcal María José Navarro Oller.

El turisme regeneratiu ofereix diferents beneficis tant per al medi ambient com per a les comunitats locals i els visitants.

Amb aquest intercanvi juvenil fet a Agullana, s’ha posat de manifest la importància de construir un futur sostenible per al sector turístic. També mitjançant l’adopció de pràctiques responsables i innovadores, es pot crear experiències transformadores per a tothom.