Sis municipis de l'Alt Empordà rebran ajudes a les iniciatives dels Grups d'Acció Local Pesquers

L'Escala, Llançà, Roses, el Port d ela Selva, Sant Pere Pescador i Viladamat seran els pobles beneficiats

Sis municipis de l'Alt Empordà rebran ajudes a les iniciatives dels Grups d'Acció Local Pesquers

Sis municipis de l'Alt Empordà rebran ajudes a les iniciatives dels Grups d'Acció Local Pesquers / Emporda.info

Emporda.info

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, ha aprovat gairebé 1 milió d’euros en ajudes a 54 iniciatives de desenvolupament local participatiu seleccionades pels Grups d’Acció Local Pesquers (GALP), que mobilitzaran una inversió al territori d’1,5 milions d’euros. Una part d'aquestes ajudes es destinaranan als pobles de l'Escala, Llançà, Roses, el Port d ela Selva, Sant Pere Pescador i Viladamat.

Ho ha anunciat el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, en la jornada que ha tingut lloc avui al Catalonia Hub de la Fira Seafood ExpoGlobal 2023, sobre els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP).

Els GALP són instruments d’implementació de l’Estratègia marítima de Catalunya al territori. Aquests ens són els encarregats de dinamitzar les comunitats pesqueres i promoure l’Economia Blava local mitjançant les seves estratègies de desenvolupament local. Representen un model de gestió de baix a dalt, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

Aquesta és la darrera convocatòria del període corresponent al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), que cofinança el 85% de l’ajut; la part restant, correspon a la Generalitat de Catalunya (15%).

Els principals eixos valorats alhora de determinar el percentatge de subvenció del diferents projectes s’emmarquen en els apartats següents: adequació als eixos estratègics de cada GALP, equip promotor i capacitat per liderar i executar el projecte, impacte del projecte en el territori i creació d’ocupació en el territori.

L'àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava abasta els municipis pesquers de Cadaqués, l’Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l’Estartit, amb una superfície de 254 km2. Les comarques del Baix Empordà i l’Alt Empordà que integren el GALP tenen una densitat de 136 habitants per km2.

Pel que fa l'àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer del Mar de l’Ebre, hi corresponen els municipis pesquers d’Arenys de Mar, Calella de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, amb una superfície de 176 km2. Les comarques del Maresme i la Selva que integren el GALP tenen una densitat de 456 habitants per km2.

Nous Grups d’Acció Local Pesquers

A la Seafood ExpoGlobal 2023, s’han presentat també les 5 candidatures GALP: GALP Mar de l’Ebre, GALP Costa Daurada, GALP Costa Central, GALP Costa Brava Sud - Maresme i GALP Costa Brava, que s’implementaran en el marc del futur Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMPA), cosa que permetrà implementar l’Agenda Marítima de Catalunya al 100% del territori pesquer.