Castelló d'Empúries

El Centre de Dia de Castelló obté bona nota en el seu primer any de vida

Les persones usuàries gaudeixen de l’espai del Cau fent una vida «el màxim de normal possible»

La regidora Anna Massot i la directora del Centre de Dia, Laura Guerrero, dialoguen durant una visita a l’espai.

La regidora Anna Massot i la directora del Centre de Dia, Laura Guerrero, dialoguen durant una visita a l’espai. / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

Ara ha fet un any que va entrar en funcionament el Centre de Dia de Castelló d’Empúries, ubicat a l’antic establiment hostaler del Cau. Les persones usuàries s’han mostrat molt satisfetes per un servei que va quedar afectat durant la llarga etapa de restriccions derivades de la pandèmia i que, fins a l’any passat, s’oferia des de la residència Toribi Duran.

Un any després, el Centre de Dia geriàtric acull dotze usuaris de Castelló d’Empúries i els pobles del voltant. Tots ells són atesos per un equip multidisciplinari que està amb ells des de les nou del matí fins a les sis de la tarda. L’espai té una capacitat per a vint places i, en alguns moments de l’any, se n’han arribat a ocupar setze.

La seva obertura va ser possible a partir de l’entesa a tres bandes entre l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, la Fundació Privada Hospital de Santa Llúcia –la qual també gestiona la residència Toribi Duran– i la propietat de l’antic complex hostaler i de lleure El Cau. La directora del centre de Dia, Laura Guerrero, explica que «les condicions d’aquesta instal·lació són molt bones i les persones usuàries s’hi senten a gust i la gent que hi treballem, també». La proximitat del Toribi Duran permet interaccions entre els residents i els usuaris, a més a més d’aprofitar les sinergies dels equips professionals en els dos centres.

«El perfil general de les persones usuàries és que són autònomes, que viuen soles i que estan orientades. També n’hi ha que venen aquí com a pas previ a l’entrada a la residència com a adaptació a les seves rutines», diu Laura Guerrero abans d’afegir que «procurem que se sentin útils, que participin en les activitats. En fem d’estimulació cognitiva, de fisioteràpia i de teràpia ocupacional, com ara acompanyar-los a fer petites compres al poble o en l’elaboració del dinar preparant amanides o parant taula, per exemple. Sobretot, el gran objectiu és que portin una vida el màxim de normal possible». Alguns d’aquests usuaris també participen en altres activitats organitzades des de l’Ajuntament, com el Qi Gong o Cos actiu, a l’hivern, o l’aquagym o el ioga, a l’estiu.

Una oferta integral amb diverses opcions

Amb el Centre de Dia, la residència Toribi Duran i el servei de menjar a domicili Ve de gust, Castelló d’Empúries té un catàleg de serveis per a la gent gran molt complet. «Aquest fet ens permet poder oferir el servei adequat en funció de les necessitats i de la situació de cada persona», reconeix Laura Guerrero. L’amplitud de les instal·lacions del Cau, tant interiors com exteriors, també són un factor determinant en la bona marxa d’un servei que ha arribat a generar situacions curioses, com quan durant l’estiu passat la piscina va rebre els infants i joves del casal. «La gent gran quedava embadalida mirant-los des de la finestra i van acabar interactuant, parlant i compartint estones. Fins i tot es van donar casos d’avis i besàvies que veien passar-hi els seus nets o besnets», relata la directora del Centre. La guingueta de la piscina també va exercir la seva funció d’espai social entre les famílies i els usuaris del Centre i del Toribi Duran.

Anna Massot. | SANTI COLL

Anna Massot. / Santi Coll

Anna Massot | Primera tinent d'alcalde i regidora de Benestar Social i Família de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries

[object Object]

Acompanyem Anna Massot durant una visita al centre de Dia El Cau, vinculat a la residència Toribi Duran. Ella és la regidora responsable de les àrees de Benestar social i Família.

Quin balanç fa del primer any de funcionament del Centre de Dia?

Molt bo, totes les parts estan molt satisfetes pel seu bon funcionament i per com se senten les persones usuàries. La pandèmia ens va generar un dèficit d’un servei com aquest, però la solució trobada ha estat molt positiva. Durant aquest temps hem procurat difondre aquest servei, enviant cartes a persones majors de setanta anys i editant fulletons informatius.

Mantenen vigent el projecte de crear un centre de dia a Empuriabrava amb una aportació del Pla Únics d’Obres i Serveis per al 2024?

Disposem de l’espai on s’ha d’instal·lar aquest servei i que vam adquirir en el seu moment amb aquesta finalitat. Comptem amb aquesta subvenció que esmentes i que ens ha d’ajudar a fer possible l’obertura d’un centre de dia a Empuriabrava.

Què en destacaria del servei que s’ofereix?

Els primers beneficiats són les persones que en fan ús. Aquí estan ben ateses, se senten acompanyades. La majoria viuen soles i aquí troben un lloc de trobada diària amb altra gent i amb un equip molt afectuós i professional. No hem d’oblidar que un centre de dia com aquest també té un efecte beneficiós per a les persones cuidadores i familiars, ja que els hi permet tenir temps lliure o poder ocupar-se de la seva feina o d’altres coses. Crec que també cal destacar altres aspectes, com ara que amb la seva presència diària també es pot controlar la seva salut. A més a més, entre tots procurem fomentar l’intercanvi intergenaracional, per exemple, amb alumnes d’instituts que fan cicles amb assignatures de teleassistència, els quals contacten amb aquestes persones amb videotrucades setmanals.