Les autoritats franceses han tornat a tancar el pas fronterer del Coll de Banyuls després que un grup de ciutadans el reobrissin dissabte per facilitar l'entrada de ciutadans a la Fira de l'Oli d'Espolla. En un comunicat, el col·lectiu Esborrem Fronteres apunta directament al Prefecte dels Pirineus Orientals: "El mateix dia de l'obertura, va requerir que es tanqués". De nou, s'hi han instal·lat pedres i terra per impedir el pas. La polèmica, que fa temps que denuncien diversos municipis afectats, ha arribat a la Comissió Europea que, en resposta a una pregunta formulada pels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, anuncia que obre un "diàleg" per estudiar alternatives.

La comissaria d'Assumptes de l'Interior, Ylva Johansson, ha respost que els estats membres poden establir controls a les seves fronteres interiors com a mesura "d'últim recurs" per fer front a amenaces greus i que estan "obligats" a garantir que es perllonguen "mentre persisteixin les circumstàncies extraordinàries".

En aquest sentit i davant del manteniment de determinats controls, la Comissió ha iniciat un "diàleg polític i tècnic amb França i altres estats membres" amb la finalitat de "comprendre la situació" i explorar "mesures alternatives, com el reforç de la cooperació policial transfronterera".

A més, a la resposta es recorda que la proposta de revisió del Codi de Fronteres Schengen s'hi introdueix per primera vegada una avaluació de les repercussions dels controls a les fronteres interiors. Per això, els estats membres hauria de fer referència a aquesta avaluació en les seves notificacions relatives al restabliment o pròrroga dels controls.

Tancats des de fa un any

França va tancar diversos passos fronterers per l'alerta antiterrorista fa un any. En concret, el Coll de Banyuls, l Coll de Costoja, el Coll de la Manrella, el Camí d'Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig. Uns mesos després, al maig, van reobrir el pas entre Maçanet i Costoja però la resta s'han mantingut tancats, malgrat diverses iniciatives ciutadanes.

Segons consta a la resposta de la Comissió Europea, França va comunicar el passat mes de setembre que ampliava els controls fins a l'abril d'aquest 2022 en base a la "persistència d'amenaça terrorista i risc de moviments secundaris".