La Xarxa de suport mutu de l’Alt Empordà denuncia una "situació de discriminació" en la que es troben algunes famílies de la comarca "pel fet de no tenir la documentació espanyola en regla" quan volen optar al programa de beques menjador gestionat pel Consell Comarcal. Així ho expresen en un comunicat que han fet públic, on demanen solucions a les autoritats competents.

Segons explica l'entitat, persones que en formen part no disposen de documentació en regla i per això "han quedat excloses del programa de beques menjador gestionat pel Consell Comarcal". El programa va dirigit a les famílies amb menys recursos econòmics de la comarca i té per objectiu garantir una alimentació sana a les criatures d’aquestes famílies. Des de la Xarxa recorden que algunes d'aquestes famílies "són compostes per persones que no tenen dret a treballar o que estan precaritzades laboralment pel fet de no tenir permís de treball".

La Xarxa lamenta que aquestes persones que no tenen DNI o NIE, han de presentar una declaració jurada dels seus ingressos econòmics en el període d'al·legacions, després de rebre un missatge denegant-los la beca. Per l'entitat aquesta informació és "insuficient" i denuncien que no es faciliti des d'un inici, ja que quan es rep el missatge no es dona cap motiu per denegar la beca o la manera com es podria resoldre. A més, assenyalen, que "algunes famílies no han pogut agafar cita prèvia ja que no n'hi havia".

És per això que denuncien que els requisits per beneficiar-se de les beques menjador són "discriminatoris i racistes" i qüestionen el criteri establert per donar-les, "pel simple fet que en una unitat de família per tan sols un membre sense la documentació reglada no s'atorga la beca", lamenten.

Així mateix, assenyalen que "els més afectats són les criatures, que han de fer 4 viatges a casa i caminar fins a més de 2 km sota pluja, vent, fred o qualsevol canvi ambiental per assistir a l'escola que li hagin atorgat". A la vegada, alerten, que aquestes famílies han de dedicar "pràcticament tot el dia" a l’acompanyament dels trajectes (si és de 30 minuts: de 9 a 10, de 12 a 13, de 14:30 a 15:30, de 16 a 17h) i "moltes vegades això les perjudica a l’hora de fer recerca de feina o formar-se". La Xarxa valora els menjadors escolars, a més d’un espai on assegurar una alimentació bàsica, com un lloc és de socialització important.

En aquest sentit, reclama al Consell Comarcal de l’Alt Empordà la revisió i modificació dels criteris "que estan situant a criatures en una situació de discrimació i les estan exposant a viure encara amb més dificultat i precarietat en edats primerenques".