L’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha considerat, des de l’inici del mandat, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com un element necessari a implementar en la gestió diària. «És per aquesta raó que es compta amb un equip motivat i compromès a liderar la seva implementació i desplegament a través d’aquest projecte», explica el regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient, Joan Basí (CUP).

També es vol activar amb aquest projecte la voluntat de trencar la departamentalitat present alguns cops en el funcionament de l’Ajuntament. «L’ampli espectre d’objectius dels ODS els converteixen en l’eina ideal que ajudarà a treballar de forma més integrada entre les diferents àrees», remarca Basí, segons el qual l’objectiu que s’han marcat és aconseguir integrar la gestió dels ODS en el dia a dia del consistori. «La formació de totes les persones treballadores de l’Ajuntament i dels càrrecs electes és, per tant, un punt de partida essencial per tal de capacitar en la implementació i gestió dels ODS», afirma.

Un cop es tinguin les persones internes formades, el següent pas en la millora de la gestió dels ODS serà la creació d’un pla d’alineament per determinar les accions que es portaran a terme des de l’Ajuntament de Castelló. Entre els beneficis de la creació del pla d’alineament hi consta una oportunitat per l’Ajuntament per poder liderar un enfocament de desenvolupament sostenible, tant internament com externament. «Amb el desplegament del pla d’alineament, s’involucrarà, encara més, a la societat i altres actors del territori, aconseguint incrementar la contribució conjunta als ODS», indica Basí.

El pla d’alineament es fonamentarà, en la transversalitat, en la seva metodologia de treball interna i externa. Per al regidor, «només s’aconseguirà realitzar un desplegament dels ODS efectiu, si s’hi impliquen totes les àrees de l’Ajuntament i es treballa d’una forma integral i integrada amb altres actors del territori».

El pla ajudarà a realitzar els pressupostos anuals, alineats amb les potencialitats de Castelló d’Empúries amb relació als ODS. «És a dir, les accions derivades del pla donaran resposta a aquells ODS més rellevants per a la població (on es pot contribuir de forma significativa)», acaba manifestant el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.