Segueix-nos a les xarxes socials:

Vilafant

Nou pas endavant de la Diputació en la polèmica «variant» de Vilafant

El ple aprova definitivament la relació de propietaris de béns i drets afectats pel projecte, que ha generat una gran oposició al territori

Nou pas endavant de la Diputació en la polèmica «variant» de VilafantDiputació de Girona

Nou pas endavant de la Diputació en la polèmica millora de la carretera entre Vilafant i Borrassà (Gi-5129), que inclou la construcció d’un nou pont sobre el Manol i que ha aixecat una forta oposició al territori.

En el ple d’ahir es va aprovar definitivament la relació de propietaris de béns i drets afectats i l’inici de l’expedient d’expropiació forçosa, enmig de les crítiques de la CUP, que va exigir un cop més la retirada del projecte -tal i com reclamen entitats de la zona- i va criticar la «connivència» dels grups de Junts, PSC i ERC per tirar endavant el projecte. Poques hores després, ERC de Vilafant va fer pública una moció per debatre a l’Ajuntament (on manen els socialistes) demanant a la Diputació que aturi la licitació de les obres i la tramitació administrativa fins que no es tinguin les conclusions d’un estudi d’impacte ambiental.

L’obra es va aprovar al juny amb el vot de tots els grups i l’abstenció de la CUP. Té un pressupost de 2,5 milions i preveu acabar l’ampliació de la carretera d’enllaç amb Borrassà. És la segona fase i ha de salvar el desnivell de la vall del riu Manol, a tocar el nucli de Vilafant. Segons la Diputació, es tracta d’un «condicionament», però els opositors creuen que és una «variant» que veuen innecessària i que tindrà un elevat impacte sobre el territori.

Ahir mateix, ERC de Vilafant -que governa a la Diputació però està a l’oposició a l’Ajuntament- va registrar una moció al consistori tot demanant una reunió d’urgència per conèixer l’abast del projecte i les possibles alternatives del traçat, a la qual assisteixin tant els membres de l’Ajuntament com els representants de la Diputació. També demanen a l’ens provincial que admeti que es tracta d’una «variant» i no un «condicionament» i que la Generalitat faci un informe d’avaluació ambiental i, si es veu que hi ha alternatives més òptimes, que la Diputació modifiqui el projecte.

D’altra banda, en el ple d’ahir a la Diputació es van aprovar altres millores de carreteres: la GIV-5142 a Sant Esteve de Guialbes, la GIV-6226 a Garrigàs i la GIV-5147, al trencall de Corts i Camós.

Prem per veure més contingut per a tu