19 de gener de 2021
19.01.2021
L'Empordà
La Jonquera

Una bassa al cim de l'Albera contribueix a conservar una granota en perill d'extinció

El projecte l'ha tirat endavant el Centre de Reproducció de Tortugues amb la Societat Catalana d'Herpetologia

18.01.2021 | 18:56
La bassa restaurada al Puigneulós, en una imatge captada a través d'un dron.

El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera ha finalitzat el projecte de restauració i conservació del mulladiu del Puig Neulós, gràcies a un ajut econòmic de la Diputació de Girona. Per dur a terme aquesta acció, ha comptat amb l'assessorament i la direcció tècnica de la Societat Catalana d'Herpetologia i el projecte en si ha consistit en la creació d'una bassa al cim de l'Albera que té una funció clara i molt pràctica: contribuir a la conservació de la granota roja, una espècie d'amfibi de distribució pirinenca que es troba actualment en risc d'extinció a l'Albera.

Segons ha explicat Joan Budó, un dels fundadors i director del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, aquesta acció s'emmarca dins d'un projecte més ampli que abasta tota la serra i que té com a objectiu conservar els mulladius de la carena. La iniciativa l'ha impulsat la Societat Catalana d'Herpetologia, amb la col·laboració del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera.

Millor connectivitat ecològica

Joan Budó exposa que, durant les darreres dècades, aquests indrets s'han anat degradant per l'excés de trepig del bestiar. «La restauració i la conservació d'aquests hàbitats aquàtics millorarà la connectivitat ecològica entre els dos vessants del massís de l'Albera, afavorint la presència de punts de reproducció aptes per a la granota roja (Rana temporaria), espècie que tenia poblacions molt escasses i que no s'ha vist més des del 2011», ha comentat el responsable del Centre de Reproducció de Tortugues. És important destacar que, de moment, als punts d'aigua construïts o restaurats ja s'hi ha reproduït la salamandra comuna (Salamandra salamandra) i el tòtil (Alytes obstetricans).

«Per tal de fer compatible aquesta conservació d'hàbitats amb la secular explotació ramadera present a la zona, també s'han habilitat abeuradors per a les vaques», assenyala Joan Budó, alhora que hi afegeix: «Durant els treballs s'han pres mostres de les espècies d'amfibi trobades a la zona per tal de fer-ne analítiques i descartar l'existència de malalties emergents com la Quitridiomicosi i Ranavirus, seguint els protocols de bioseguretat establerts per la Generalitat de Catalunya».

Una planta rara

En el marc d'aquest mateix projecte, també s'han traslladat peus del ranuncle Ranunculus hederaceus al mulladiu restaurat al Puig Neulós, que procedeixen del mateix torrent que s'hi origina. «Aquesta planta pròpia dels Pirineus es considera rara i conserva unes de les poques poblacions catalanes a l'Albera», ha indicat Joan Budó.

En referir-se a la magnitud del projecte, també ha volgut ressenyar que els treballs esmentats han permès constatar la pervivència a la zona de turó (Mustela putorius), una altra de les espècies que es troben en perill d'extinció a Catalunya, així com la presència de gat salvatge (Felis silvestris), també amenaçat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent