Algunes de les persones que viuen intensament el Terra de Trobadors són les que interpreten personatges que els obliguen a estar 100% immersos en la temàtica i el desenvolupament dels dies festius, com ho és el paper de la comtessa. En 29 edicions n'han passat més d'una desena, totes totalment entregades a donar vida al seu personatge.

Míriam Garrido, comtessa del 2017, destaca que el TdT «és el moment on es reflecteix que tenim un teixit associatiu molt potent». I és que aquesta festa, per als castellonins és «tant o més important que el Carnaval per als rosincs», explica Anna Piris.

Per a Montserrat Pagès, el TdT «serveix per posar Castelló al mapa i és una importantíssima acció de city marketingque permet donar a conèixer el nostre poble als milers de visitants que cada any hi assisteixen». És per les mesures de seguretat per evitar la propagació del virus que les excomtesses coincideixen en l'assertivitat de posposar el festival i fer una trentena edició a l'alçada del TdT, tot i que Mariona Sala confessa que veu «molt difícil» que es pugui repetir l'actual format i Núria Puigdevall anima a fer balanç i renovar forces. Les excomtesses, però, confien que de cara a l'any vinent, si el visitant «tenia marcat en vermell a l'agenda» el TdT, tornarà a venir.