Inimaginable. Com moltes altres situacions que ens hem vist obligats a viure a causa de la Covid. Castellonins i castellonines hem hagut de renunciar, per primera vegada en trenta anys, a celebrar l'esperat Terra de Trobadors (TdT). La Coordinadora del TdT, formada per les entitats participants, l'Ajuntament i la direcció Artística, van acordar, unànimement, posposar la festa fins a l'any vinent, descartant l'opció de fer un format reduït.

Des de Despertaferro «ho vivim molt tranquils i amb acceptació, amb ganes de donar-ho tot l'any vinent. A més, el que fem requereix entrenar i preparar coreografies, si comença gent nova, l'has d'entrenar mesos abans. Per a nosaltres aquest temps és necessari». La Cort d'Empúries confessa que «és una pena, perquè ja teníem treball fet sobre les línies argumentals. Aprofitarem per fer canvis interns i ressituar-nos per agafar l'any vinent amb moltes més ganes», explica el seu president, Isaac Zaragoza.

Tristesa i resignació per la situació actual però alhora il·lusió pel segon cap de setmana de setembre de 2021. Són sentiments compartits per moltes altres entitats que, havent renunciat a aquest any, ja posen la mirada a la trentena edició del 2021, o la «30+1, que n'anomenen algunes veus».

Tanmateix, i més enllà de l'activitat pròpia del Terra de Trobadors, per a moltes entitats significa, a més, una quantitat d'ingressos considerable per mantenir l'estructura i organització de les seves activitats anuals. Per això, Salvi Güell, alcalde de Castelló d'Empúries, afirma que es mantindrà el contacte amb les entitats per tal d'intentar que no en surtin perjudicades.

Per al batlle castelloní, haver de posposar la festa és «un cop fort, perquè és l'activitat cultural més important del municipi», i apunta que «l'èxit del TdT es basa en la gran activitat als carrers i als espectacles», una aglomeració que, ara per ara, és de risc. És innegable que els carrers estrets del centre històric, en segons quines hores, són impracticables per la multitud de persones que s'hi acumulen.

De tots els visitants que arriben a la Comtal Vila atrets pel TdT, el 40% són repetidors que tenien la data assenyalada a l'agenda. Tant l'alcalde, les entitats i la direcció del festival, confien que, el canvi d'aquest any, «sigui un al·licient per al públic per venir a fer una gran celebració dels 30 anys».

Canvis de contractes?

L'anul·lació del festival també fa sorgir qüestions relacionades amb les contractacions derivades d'aquest. La direcció artística del TdT, que es va adjudicar mesos abans de la 29a edició, i que hauria englobat aquesta edició, n'és un exemple. El recent director artístic, Guillem Fernández-Valls, ha dit que, «amb la situació que hi ha, creiem que els temes de salut i socials passen per davant. Des del moment en què es va decidir no fer l'edició, ha quedat tot congelat. No hem negociat res, encara».

No obstant això, el consistori ja està treballant en un nou contracte que inclogui tant la direcció artística del TdT com la direcció del mercat.«Hi haurà canvis per al trentè aniversari», avança Güell.