La tecnologia com a aliada de la sostenibilitat. Sota aquest pretext, la Fundació Endesa, compromesa amb el medi ambient i la sostenibilitat, ha iniciat un projecte per a desenvolupar i col·locar emissors geolocalitzadors en àguiles cuabarrades, una espècie considerada en perill crític a Catalunya i que presenta especial complexitat per fer-ne un seguiment. Aquests dispositius, que utilitzaran tecnologia avançada, permetran conèixer els moviments d'aquesta espècie i ajudar, així, a la seva conversació i protecció, especialment en zones properes a infraestructures elèctriques.

Actualment ja s'han començat a preparar els prototips amb la col·laboració de Birding Natura, una entitat empresarial dedicada a la protecció de la natura i la biodiversitat amb qui Endesa ha elaborat diversos projectes en els darrers anys.

En una segona fase, es col·locaran els dispositius a un total de deu àguiles cuabarrades, cinc dels quals en exemplars adults de Catalunya i cinc més en pollets d'Aragó. En concret, les zones de preferència són el Prepirineu de Lleida i l'Empordà -a Catalunya- i la província d'Osca -a Aragó-, ja que es tenen poques dades sobre el comportament d'aquestes espècies en els tres indrets.

Amb el desenvolupament d'aquests emissors geolocalitzadors, la Fundació Endesa i Birding Natura pretenen trobar, mitjançant l'anàlisi de les dades obtingudes, solucions per a conservar i protegir aquesta espècie i evitar-ne, així, la seva extinció. I és que la pèrdua de la biodiversitat és un dels fenòmens ambientals que més preocupa a nivell mundial i per això enguany les Nacions Unides hi dediquen el Dia Mundial del Medi Ambient que es celebra demà, 5 de juny.

De fet, aquesta pèrdua de la biodiversitat preocupa especialment a l'àrea mediterrània i es tradueix en l'extinció d'espècies. N'és un exemple l'àguila cuabarrada, que fins als anys 70 del segle passat comptava amb una nodrida població que es distribuïa de nord a sud i al llarg de les serralades litorals i el Prepirineu. Segons els experts, la pèrdua de qualitat dels territoris -per impactes sobre el medi, reducció de preses, excés de pertorbacions o desplaçaments a zones menys favorables forçats per altres espècies competidores- està darrera de l'increment de la mortalitat i la disminució de l'èxit reproductor de l'àguila cuabarrada, considerada en perill crític segons el Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC).

Aquest projecte se suma a la modificació i adequació de línies elèctriques que Endesa porta a terme de forma progressiva a arreu del territori per a protegir l'avifauna -i per tant, també a les àguiles cuabarrades- del contacte amb infraestructures elèctriques. I és que la Companyia és conscient que una de les causes de mortalitat d'aquesta espècie -juntament amb la persecució directa en algunes àrees privades de caça- radica en accidents que es puguin produir en suports o línies elèctriques i per això és essencial promoure i implementar les mesures de conservació adequades. Per aquest motiu Endesa, mitjançant la seva Fundació, ha decidit fer un pas més i estudiar els hàbits d'aquesta espècie i els seus comportaments mitjançant el desenvolupament de mètodes de seguiment eficaços que permetin conèixer l'evolució, estimar valors de supervivència i identificar les causes de la mortalitat.