Aquest proper diumenge 8 de març es realitza una recollida de residus a les basses de la Garriga, al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, a càrrec del Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera (CRT Albera) i l'Associació CreatiBio.

L'acció forma part del projecte "Padrins de tortugues", amb l'objectiu de millorar l'hàbitat de les diferents espècies de tortugues autòctones que viuen a la comarca de l'Alt Empordà i conscienciar de la importància de la recollida selectiva i el reciclatge de residus.

Aquesta recollida és la primera que es realitza en el projecte i s'emmarca dins del programa Libera i la campanya 1m2 pels rius, embassaments i pantans, ambdós impulsats per Ecoembes i SEO/BirdLife. És una activitat gratuïta i oberta a públic de totes les edats i compta amb una presentació sobre les deixalles marines i les tortugues autòctones de la zona. Per a poder participar cal enviar un correu a la direcció info@creatibio.com.

El projecte "Padrins de tortugues" seguirà amb posteriors recollides als altres espais protegits de la comarca, així com amb diferents accions a les xarxes socials de l'Associació CreatiBio i el CRT l'Albera. Una de les primeres ha sigut la creació d'una mascota per al projecte, la Natuga, que acompanya les recollides realitzades.

Residus al terra i el mar

La situació amb les deixalles cada cop és més alarmant, principalment en entorns aquàtics. L'Agència Europea del Medi Ambient calcula que cada any arriben als mars i oceans del món entre 10 i 12 milions de tones de residus, sent la majoria, plàstics. Molts cops, aquests residus hi arriben des de rius i altres ambients d'aigua dolça.

El principal problema és que els plàstics, tot i ser molt fàcils i barats de produir, poden durar centenars d'anys mentre es van fragmentant en petits microplàstics, a la vegada que causen conseqüències ambientals, econòmiques i sanitàries.

El projecte Libera, impulsat per SEO/Birdlife i Ecoembes, vol combatre la contaminació dels residus a tot l'estat espanyol, donant suport a diferents entitats que participen en accions d'educació ambiental i recollides de residus. Aquestes recollides permeten obtenir dades sobre els residus i l'origen d'aquests, ajudant a entendre millor la problemàtica existent.