La Vila Marinera de Roses està treballant per a promocionar la pesca i el producte amb un projecte ambiciós: un triangle de divulgació del sector pesquer al municipi, interrelacionant l'embarcació de pesca d'arrossegament Glòria Mar, la llotja i l'Aula Gastronòmica. Un projecte ambiciós i amb visió estratègica que dotarà el Port d'una motxilla d'activitats, visites i formacions.

L'alcaldessa Montse Mindan veu aquest projecte com una oportunitat única per a la promoció de la pesca i el producte pesquer de proximitat. «Mitjançant tres vessants, ens completava una voluntat de la ciutadania, expressada a través dels pressupostos participatius, i quedava tot concentrat al Port Pesquer». De fet, Mindan destaca la importància dels Fons Europeus per unir aquests tres espais, i l'Aula Gastronòmica com a culminació, aportat pels mateixos rosincs, tot completant la voluntat de promocionar el producte local, la llotja i potenciant les visites al Port pesquer. Antoni Abad, patró major de Roses i president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, insisteix en la necessitat de fer promoció del peix de temporada, sobretot, per interès propi del pescador. «Jo tinc l'obligació, per la viabilitat del meu negoci, d'informar de quina és la temporada de cada producte, ja que n'hi ha més i alhora surt més econòmic». Però segons el Patró, «la pesca és una gran desconeguda» i calen activitats i dinamització d'espais per tal d'apropar-se a la població.

La llotja

L'Oficina de Turisme ofereix, des de fa més de deu anys, la visita al Port quan arriben les barques d'arrossegament, a les 5 de la tarda, i la visita a la llotja. En aquest recorregut, es dona a conèixer els diferents mètodes de pesca, les espècies pròpies de la zona i respon a les preguntes dels assistents. Aquesta activitat atrau al voltant de 1.500 visitants anuals.

La «Glòria Mar»

Molt a prop de la llotja, ja hi ha amarrada la barca de pesca d'arrossegament «Glòria Mar». Una barca cedida a l'Ajuntament i que va portar gairebé a la desesperació el consistori per haver de tramitar el pas a bé patrimonial. I, a part, també va haver de treure a concurs el manteniment de l'embarcació. Però tot paga la pena quan es pot veure la barca lluent, amarrada al moll pesquer i amb tots els caps ben enrotllats, amb la xarxa a punt i el motor a la vista.

Un dels projectes que s'havia considerat per aquesta barca era la seva museïtzació. No obstant això, Mindan sosté que la proposta tenia un cost econòmic elevat, i consistia en uns cubs externs que «complicava la museïtzació», i és que l'espai certament és reduït. Per això, els continguts que inicialment s'havien previst per a la «Glòria Mar», els acollirà l'Aula Gastronòmica amb el suport de la llotja: la tipologia de peix, de pesca, de l'estat del sector pesquer, etc.

L'Aula Gastronòmica

Aquest espai convidarà els rosincs i els no rosincs a endinsar-se en el món de la cuina marinera, però també servirà com a espai d'exposicions i altres cursos de cuina. Des del sector pesquer tenen molta fe en aquest projecte i, sobretot, en el potencial de l'Aula com a espai de difusió del peix de temporada i, també, d'aquell desconegut per la majoria de la població. «A més a més d'ensenyar-te una barca, què pesquem i com ho venem, t'ensenyem a cuinar-ho». Un dels objectius de l'Aula Gastronòmica és donar a conèixer el ventall de producte pesquer de la confraria rosinca «totes les espècies que tenim que la gent no coneix -culpa nostra- i que són d'alt valor nutritiu i gastronòmic». Abad confessa que, sense aquestes espècies de més, no seria viable anar a pescar i que per això és necessari «mostrar-les i ensenyar, mitjançant professionals que imparteixin els cursos, a cuinar-les per treure'n el màxim sabor».

Per al president de la Confraria, la col·laboració de l'Ajuntament ha sigut imprescindible, «nosaltres anem a pescar, no tenim temps ni coneixements d'arribar a la població». Confessa que «l'Ajuntament, amb la Montse Mindan com a aliada de la confraria, es va mostrar obert a col·laborar en el projecte de l'Aula Gastronòmica. Jo li vaig demanar l'Oficina de Turisme com a plataforma de difusió del sector pesquer, perquè ells tenen estudiats els canals i com arribar a la gent. Això també ens passa amb les visites guiades a la llotja. Al final, nosaltres sabem anar a pescar peix, no sabem pescar turistes ni gent».