Espelt Viticultors ha iniciat aquest mes de març el programa d'activitats culturals amb motiu del 20è aniversari del celler. En paral·lel a les exposicions programades -actualment, la de l'artista Camela Fernández Martorell-, hi haurà tot un seguit de propostes enoturístiques experiencials adreçades a tots els públics que combinen la creativitat amb el coneixement i la reflexió al voltant del paisatge.

La primera activitat la durà a terme l'artista Petra Vlasman, guia del Museu Dalí de Figueres, i porta per nom "Virrealisme". El taller tindrà lloc el dissabte 30 de març entre les 12h i les 13.30h a Celler Espelt i combinarà fotografia, vinya i collage. Vlasman proposa "jugar" a composar amb materials de la vinya i de l'entorn paisatgístic. A través de tècniques fotogràfiques que l'artista donarà a conèixer durant el taller, els assistents podran crear efectes òptics i altres il·lusions.

L'activitat està pensada per a tots els públics i no cal tenir experiència prèvia, sinó ganes d'explorar l'entorn de la vinya i endinsar-se en el món artístic i de la creativitat. Tampoc és necessari disposar de càmera fotogràfica ni d'aparells especials, amb el mòbil personal és suficient perquè l'artista ja portarà els seus equips.

L'activitat està pensada per realitzar-la en equip o individualment. Petra Vlasman proposarà als assistents redescobrir el paisatge des de la perspectiva artística i endur-se a casa una experiència enriquidora. S'aplicarà la tècnica surrealista del collage pictòric i l'assemblatge (amb objectes i imatges) per expressar somnis i visions imaginatives. Es construiran imatges a partir de fotografies i/o objectes combinats amb una disposició inusual, reunint realitats oposades i creant-ne de noves.

Vlasman és artista resident a Espolla i treballa al Museu Dalí de Figueres. El seu coneixement i amor cap al geni empordanès, Salvador Dalí, l'ha portada a explorar moltes de les facetes del surrealisme. El seu treball principal es basa en la fotografia. A partir d'aquesta tècnica són moltes les aplicacions que desenvolupa, tenint com a eix central aquesta corrent artística.

Diu d'ella mateixa:

L'ART: Reanimo fotografies, dono nova vida a objectes, persones, animals i espais. Fotografiant fotos, la realitat i la representació de la realitat es barregen.

L'ACCIÓ: Capto performances, happenings o instal·lacions on la gent que he convidat a escena pot interactuar.

L'EDUCACIÓ: Utilitzo la càmera com una eina per expressar-me, per aprendre a mirar i seleccionar bé, per perllongar o escurçar el temps.