La plataforma ciutadana en resposta al Midcat celebra que els reguladors energètics i de la competència de França i Espanya hagin tombat el projecte d'interconnexió de gas i ho qualifica de "victòria". La seva portaveu, Càrol Coll, admet que la negativa no significa un "no definitiu" perquè els promotors, Enagás i Teréga, podrien buscar altres vies de finançament o "justificar millor els costos-beneficis" però creu que això pot tardar "molts anys". "Mentre això no passi el projecte no es podrà construir i com que és una infraestructura caduca, entenem que no serà viable", afegeix. França i Espanya ha tombat el projecte, precisament, perquè consideren que "fracassa a l'hora de complir amb les necessitats de mercat i manca de maduresa suficient". El conducte d''interconnexió gasística entre Espanya i França hauria anat des d'Hostalric fins a Barbaira, passant per Figueres i el Portús a més d'una estació de compressió a Martorell i una altra a la banda francesa.

"És una victòria bastant important ". Això és el que ha assegurat la portaveu de l'entitat contrària al Midcat, Càrol Coll, després de conèixer la negativa dels reguladors energètics de la competència de França i Espanya al projecte d'interconnexió de gas. Coll ha celebrat la decisió i ha dit que "dona pes" als arguments que durant els últims anys han defensat els opositors, tot i que ha admès que aquest no és un "no definitiu".

"Els promotors poden buscar altres inversors i nous arguments que expliquin millor els costos i beneficis del projecte però mentre això no passi poden passar molts anys i no es podrà construir", ha dit. En aquest sentit, ha afegit que es tracta d'una "infraestructura caduca" perquè el gas és un combustible fòssil que s'atribueix al canvi climàtic i que caldria molta demanda per justificar una inversió d'aquesta magnitud.

Les "necessitats" del mercat

Els reguladors energètics i de la competència de França i Espanya han tombat el projecte d'interconnexió de gas Midcat en considerar que "fracassa a l'hora de complir amb les necessitats de mercat i manca de maduresa suficient".

En la seva decisió respecte a la petició d'inversió d'Enagás i Teréga, constaten que el mercat no ha mostrat "interès comercial" per aquesta proposta d'interconnexió i que els costos prevists són "alts en comparació amb els estàndards europeus".

A més, consideren que "els preus del gas per als consumidors ibèrics seria menys competitius". "L'anàlisi cost-benefici del projecte no mostra clarament que els seus beneficis superen els seus costos en els escenaris més creïbles", diu l'informe conjunt dels reguladors.

Interconnexió entre França i Espanya

El Midi-Catalunya, més conegut com a MidCat, és un projecte d'interconnexió gasística entre Espanya i França impulsat per l'empresa espanyola Enagás i la francesa Teréga, i està valorat en més de 3.000 milions d'euros. Enagás estava a l'espera de la decisió dels reguladors per tirar endavant el projecte.

El pla contemplava la construcció d'un nou gasoducte de 227 kilòmetres anomenat STEP (South Transit East Pyrenees, en les seves sigles en anglès) que connectés els dos estats a través de Catalunya.

En concret, el conducte aniria des d'Hostalric fins a Barbaira, passant per Figueres i el Portús a més d'una estació de compressió a Martorell i una altra a la banda francesa. Aquesta primera fase del projecte MidCat hauria estat operativa l'any 2022 i hagués tingut un cost aproximat de 442 milions d'euros, tot i que la plataforma diu que es podria enfilar fins als 550 milions.