17 de gener de 2019
17.01.2019
L'Escala

L'Escala afronta el repte del salt de poble a ciutat amb un simposi per reflexionar

Se celebra l'1 de febrer en format de diàlegs per a cadascun dels temes, amb reconeguts experts

17.01.2019 | 12:40
Víctor Puga i Miquel Noguer presentant el Simposi.

L'Escala acollirà el proper 1 de febrer un simposi que pretén valorar els reptes que representa el pas de ser poble a ser ciutat, estructurat en forma de diàlegs des de les perspectives de l'urbanisme, la governança, el turisme, el paisatge i la cultura. El simposi està obert a professionals i interessats en tots aquests àmbits.

El simposi «Diàlegs x l'Escala. De poble a ciutat» es fa en format de diàlegs per a cadascun dels temes, en què hi ha dos «dialogants» i un moderador. Això permet crear l'espai idoni per a un debat dinàmic i enriquidor i per poder reflexionar sobre els temes plantejats i trobar nous enfocaments. Hi ha confirmats noms rellevants com Carles Llop, Itziar Gonzàlez, Joan Nogué, Pere Macias, Oriol Nel·lo, Juli Esteban, Josep Francesc Valls, Alejandra Ferrer, Esther Vera, Llàtzer Moix, Martí Boada, María Rubert de Ventós, Ferran Mascarell, Gemma Sendra, Carles Duarte i Joaquim Nadal.

El punt de partida és l'evolució de poble a ciutat que han viscut pobles com l'Escala i les transformacions que això ha generat, amb la creació a la vegada de noves necessitats, demandes i oportunitats. Així, aquesta jornada es converteix en un espai de reflexió i debat per repensar la ciutat.

El simposi l'organitza l'Ajuntament de l'Escala, amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya de la demarcació de Girona, la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i la Fundació Jordi Comas Matamala, i tindrà lloc el dia 1 de febrer a l'edifici històric de l'Alfolí de la Sal, de 9 a 16.30 hores. Les inscripcions es poden fer a través del correu oficial de l'esdeveniment.

En l'acte de presentació del simposi, que ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Girona, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha remarcat: «Som en un moment de canvi i això exigeix reflexionar pel que fa referència al model dels nostres pobles i ciutats i repensar la governança en benefici del progrés i la cohesió social».

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que «la Diputació de Girona, com a ajuntament d'ajuntaments, és al costat dels municipis, per acompanyar i assessorar en les noves demandes i necessitats que l'increment de població genera».

Al juny del 2014, ja es va dur a terme un primer simposi a l'Escala, anomenat «Planificació, turisme i territori: la regeneració urbana en municipis turístics costaners», en què l'objectiu era debatre sobre la incidència de l'urbanisme en la millora de les poblacions dedicades als serveis turístics.

Amb una durada de dos dies, el simposi va girar a l'entorn de tres blocs; el primer, sobre la planificació urbanística en destinacions turístiques madures; el segon, sobre projectes de regeneració de fronts marítims, i, el tercer, sobre les noves estratègies turístiques per al segle xxi.

Les conclusions que es van extreure d'aquell primer esdeveniment van ser el repte de trencar la frontera entre residents i turistes, i la necessitat d'apostar per un sistema urbanístic més integrador i sensible.

Davant l'èxit del primer simposi, l'Ajuntament té la voluntat d'organitzar aquesta segona jornada, amb un format més dinàmic de diàleg, que si bé es pot entendre com una continuació de l'anterior, planteja, al mateix temps, nous temes de discussió, amb la voluntat de posar l'accent sobre els canvis que afecten el territori quan passa de poble a ciutat o quan deixa de ser un unitat individual per esdevenir part d'un sistema més complex.

Programa del simposi

DIÀLEGS x L'ESCALA
De poble a ciutat

1 de febrer de 2019

9.00 h Presentació institucional de la jornada
9.10 h Introducció a la jornada: Joaquim Nadal i Farreras

9.30 h Diàleg 1: Ciutat i urbanisme
Itziar Gonzàlez i Virós
Carles Llop i Torné
Joan Nogué

10.30 h Diàleg 2: Ciutat i governança
Pere Macias i Arau
Oriol Nel·lo i Colom
Juli Esteban i Noguera
11.30 h Pausa

12.00 h Diàleg 3: Ciutat i turisme
Josep Francesc Valls
Alejandra Ferrer Kirschbaum
Esther Vera i Garcia

13.00 h Diàleg 4: Ciutat i paisatge
Martí Boada i Juncà
Maria Rubert de Ventós
Llàtzer Moix
14.00 h Pausa

15.00 h Diàleg 5: Ciutat i cultura
Ferran Mascarell i Canalda
Gemma Sendra
Carles Duarte i Montserrat

16.00 h Conclusions
16.30 h Cloenda

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent