L’art de construir murs en pedra seca, tradicional en zones rurals de vuit països europeus i molt present a l’Alt Empordà, ha estat inscrit per la Unesco en la seva llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El Comitè de Salvaguarda de la Unesco considera que «els murs de pedra seca tenen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus».

La Convenció de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va anunciar, dimecres, la decisió en la reunió celebrada a la República d’Illa Maurici.

La notícia ha estat molt celebrada pels col·lectius empordanesos vinculats a la protecció de la natura i el patrimoni de la comarca i va ser motiu de conversa en la jornada de pedra seca que, dissabte, es va celebrar a Llers organitzada per Adrinoc.

L’editor i investigador d’aquest art ancestral, Jenar Fèlix, considera com a «molt positiva» la declaració «per a una comarca com la nostra on la pedra seca és tan present a zones com la Garriga, l’Albera i el cap de Creus». Fèlix creu que cal obrir una «reflexió serena» sobre «què vol dir i què podem fer» amb aquesta declaració. Xavi Laporta, enginyer tècnic forestal i membre de Prat Comú, comparteix «la satisfacció per aquest avanç. Hem d’estudiar-lo bé, però queda clar que s’obre la porta a evitar la degradació de molts espais d’alt valor històric».

Per a l’arqueòloga Anna Maria Puig, presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, «és un pas endavant molt important per a millorar la protecció d’aquest llegat. Ara només cal veure com reaccionen les administracions locals que tenen construccions de pedra seca, molt valuoses, en el seu territori».