Nascut a Roses el 28 d'octubre del 1959, i pintor de professió, Francesc Giner va repetir com a candidat a l'alcaldia a les eleccions del 2015, després d'haver estat quatre anys a l'oposició. En aquells comicis, va aconseguir dos regidors i, des d'un primer moment, tant ell com el seu número 2, Fèlix Llorens, van acordar amb l'alcaldessa, Montse Mindan, fer un pacte de govern.

Com valora la relació que han mantingut amb els seus socis de govern aquest mandat?

En l'àmbit personal, som gent que ens coneixem tots des de fa molts anys i la relació, al meu entendre i crec que no m'equivoco, ha estat bona o molt bona. En l'aspecte polític, evidentment, tenim les nostres diferències i això comporta, de vegades, punts de discrepància, però la predisposició a arribar a acords i solucions ho ha fet tot més fàcil.

És fàcil entendre's amb l'alcaldessa, Montse Mindan?

La relació és bona i, quan parlem de novetats o de projectes que Gent del Poble presenta i que no estan dins el pacte de govern, tant la Montse com els diferents membres de l'equip han respectat les nostres iniciatives. Un cop explicades i debatudes mai hi hagut problemes per tirar-les endavant i, això, evidentment, és positiu. Així han sorgit les diferents i noves propostes que s'han fet durant aquest mandat.

Què destaca de l'aportació que ha fet el seu grup a la gestió municipal?

Gent del Poble vam triar unes regidories on enteníem que hi havia molta feina a fer. Crec que hem revolucionat bastant totes les àrees on estem treballant. De la gestió municipal, destacaria com un èxit el fet que, cada any, amb un govern en minoria, aconseguim l'aprovació dels pressupostos i ordenances. Sempre m'ha agradat la idea que els partits a l'oposició puguin dir la seva i puguin participar, activament durant el mandat, en l'execució dels pressupostos, part fonamental per a una bona gestió municipal.

Han coincidit les línies de treball de Gent del Poble i PDeCAT?

Els objectius dels diferents partits a l'hora d'administrar una vila com Roses, a part de la seva ideologia política, són bastant similars. Tots els partits coincidim en molts punts quan presentem els nostres programes electorals. Una altra cosa són els entrebancs que ens trobem per portar-los a terme. Els dos partits, quan vam fer el pacte de govern, ens vam marcar uns objectius i una feina a fer. El treball realitzat el vam explicar abans de l'estiu tots els regidors en un acte al Teatre Municipal i puc dir que més del 80% del que es va pactar s'ha fet. Això, tal com estem de controlats pels organismes superiors, els ajuntaments, crec que és tot un èxit.

Com afronta el futur més immediat? Tornarà a formar llista i a encapçalar-la?

Aquest tema l'hem deixat per a després de l'estiu. És a dir, per a d'aquí a molt poc. Tant per al meu company, en Fèlix Llorens, com per a mi mateix, els mesos d'estiu són molt intensos i no tenim temps per dedicar-los a unes eleccions que vindran el mes de maig de l'any que ve. Tenim la intenció de fer una valoració de la feina que hem fet amb la nostra gent en les pròximes setmanes i, llavors, decidirem. Fer llistes electorals no és fàcil i, més, si formes part d'una llista municipal, que no té les sigles de cap dels grans partits que conformen l'arc electoral, però ja fa dos mandats que participem activament en la política rosinca i crec que Gent del Poble de Roses s'ha fet un nom.

Ha estat en el decurs de la seva responsabilitat com a regidor de Festes que s'han suprimit l'empaitada d'ànecs i les «vaquetes». Ha rebut crítiques i aplaudiments. A proporcions iguals?

Després de tres anys sense festes amb animals, puc dir, sincerament, que m'he trobat més gent agraïda de la suspensió d'aquestes activitats, que no pas gent enfadada per la decisió presa. Roses, en ple segle XXI, no podia estar dins el conjunt de pobles que necessiten dels animals, siguin quins siguin, per divertir-se.

Creu que els favorables a celebrar festes amb animals ho tenen assumit?

Els de l'empaitada i els de les vaquillasevidentment ho han hagut d'assumir, i, dins d'aquests grups, uns més que altres. Sap greu per a aquestes associacions, perquè la veritat és que feien l'activitat prou bé i els animals cada vegada patien menys estrès. Però tinc claríssim que, ni per als animals ni per a la imatge de Roses, aquestes activitats del segle passat podien continuar celebrant-se.

Què li hauria agradat veure acabat aquest mandat que quedarà pendent?

La construcció de l'edifici de la SUF s'ha endarrerit fins a la desesperació i això ha comportat que quedi pendent l'escola de música. Hi estem treballant perquè, tan bon punt estigui l'edifici entregat, puguem començar amb l'execució d'aquest projecte, al meu entendre importantíssim, per al poble de Roses.

Què és allò d'aquest mandat que el fa sentir més orgullós?

Podria explicar-vos tot el que hem fet durant aquest mandat en les meves àrees o en les del meu company de grup, però seria llarg i segur que em deixaria coses. Però sí que puc dir que, totes les persones que estem en aquest govern en minoria, hem aconseguit una cosa: treballar fent consens i treballar amb respecte amb tot allò que fa l'altre company, sigui del signe que sigui. I tal com està la situació política actual, això no és fàcil.