Ja hi ha destí pels 80.000 euros dels pressupostos del 2018-2019 que l'Ajuntament de Vilafant ha dedicat als Pressupostos Participatius. Després d'haver rebut 61 propostes, finalment les escollides després del filtratge són la reforma del parc de l'Era, la creació d'una pista de sorra i un carril bici fins a Santa Llogaia.

L'Ajuntament valora molt positivament la participació rebuda en aquest projecte d'inversió pública, que es feia per primera vegada. Tots els empadronats a Vilafant que tinguessin més de 16 anys podien votar en línia o bé presencialment en quatre punts del poble. Després de la seixantena de propostes recollides inicialment, l'estudi de viabilitat en va donar per vàlides 28. Durant tot aquest procés, que arrencava el gener de 2017 i ha finalitzat aquest mes de juny, s'han anat fent tallers per informar els ciutadans sobre el projecte. Les nou propostes que van quedar finalistes van ser les que es van portar a votació, i van rebre gairebé 200 vots, una xifra que suposa un 4% de participació ciutadana. "Aquesta és una dada molt elevada en comparació a altres municipis, on se sol arribar només al 2%. D'aquesta participació, el que més ens ha sorprès és la implicació dels joves en la vida pública del municipi", apunta l'alcaldessa, Consol Cantenys.

La primera proposta, escollida amb 71 vots, va ser la reforma del Parc de l'Era, que està situat al costat de l'escola Sol i Vent. L'agrupació de mares i pares del municipi han promogut aquesta iniciativa, que proposa tancar el recinte i millorar-ne l'anivellament afegint elements de cautxú per tal que els nens puguin estar més segurs.

La segona proposta, amb una seixantena de votants, va ser la creació d'una pista de sorra polivalent al costat del pavelló Joel González, en un espai que ara està en desús. La pista, que tindria dues pilones on s'hi pot penjar una xarxa, estaria coberta d'una sorra amb un tamisatge especial i serviria per fer esports de platja i també exercicis per fer recuperació de lesions.

La proposta número tres, amb 57 vots, ha estat la creació d'un carril bici que uneixi Vilafant amb Santa Llogaia. Com que el projecte és molt ambiciós i els costos d'un carril bici en zona urbana són elevats, el projecte s'ha dividit en tres fases, i es farà la primera.

La quarta proposta, que exhauria íntegrament el pressupost, era la reforma del carrer Sant Cebrià. Després d'aquestes, la cinquena i la sisena opció eren equipar el nou Espai Jove i arreglar els equips de Ràdio Vilafant.

Després d'estudiar les tres propostes guanyadores, s'ha fet un segon estudi amb el consell tècnic per tal de revalorar les propostes entrades i acabar d'ajustar els 8.000 euros sobrants.