Els vigilants de seguretat han desaparegut i les tanques que divendres blindaven l'accés al conjunt històric de Sant Martí d'Empúries, a l'Escala (Alt Empordà), tornen a estar obertes. Els turistes han tornat al nucli de població on ahir es va celebrar una festa prèvia al casament d'un magnat nord-americà. Segons algunes fonts, entre la llista de convidats hi ha l'expresident d'Estats Units Barack Obama o Will Smith. Alguns visitants, com la Marie Claude, ni tan sols saben que ahir estava tancat però d'altres, com la Cristina Rovira, ho han fet expressament per intentar veure "algun famós" convidat al casament d'un magnat nord-americà. Petits comerciants de Sant Martí es queixen perquè asseguren que no van rebre suficient informació i que tampoc els han compensat per no poder treballar. "Estem cabrejats, ahir vam venir a treballar però els clients no podien arribar a la botiga", ha lamentat Abdon Ablard. Els restaurants de la plaça, en canvi, sí que han rebut una compensació econòmica per haver tancat. "Vam mirar la caixa que vam fer l'any passat i, en base això, vam calcular el preu de tancar un dia", ha explicat Joan Malé. El casament es farà aquesta tarda a les ruïnes d'Empúries. El jaciment tancarà "excepcionalment" a les cinc de la tarda.

El casament d'un magnat nord-americà a l'entorn d'Empúries i les mesures de seguretat imposades durant tres dies han alterat el dia a dia d'aquesta zona costanera. Hi ha diferència de criteris. Mentre que alguns turistes s'han apropat expressament per intentar veure alguna de les personalitats que hi ha a la llista de convidats a l'enllaç, altres critiquen que hagin pogut restringir totalment l'accés a Sant Martí d'Empúries o fer tancar abans el jaciment grecoromà.

Els més "enfadats" són els petits comerciants de Sant Martí. Segons ha explicat Abdon Ablard, de la botiga Odissea, no van rebre suficient informació i ni tan sols sabien que no podrien rebre clients. "Tot es va portar amb molt secretisme, vam demanar informació i ens van dir que només afectaria a la plaça", ha explicat. La botiga està situada en un dels carrers adjacents. Quan van obrir, però, es van trobar que hi havia tanques a totes les entrades del nucli històric i, per tant, els clients no podien arribar fins a la botiga.

Critica que no han rebut cap tipus de compensació. Per això, assegura que estan "molt cabrejats" i que demanaran explicacions tant a l'empresa organitzadora de l'esdeveniment com al mateix ajuntament. A més, també ha afirmat que va ser "molt violent" per als veïns de la zona haver-se d'identificar per accedir a casa i tenir limitats els moviments. "Hi haurà gent que li faci gràcia que vingui l'Obama o en Will Smith, però a d'altres ens és ben bé igual", ha exposat.

A la plaça hi ha, també, una parada d'artesania que se situa al costat de l'església diàriament. Una de les responsables ha explicat que els van "prohibir" anar a treballar tot i tenir un contracte amb l'ajuntament de l'Escala. Després de molt "batallar", han aconseguit cobrar una compensació però assegura que no és ni de bon tros la que consideren adequada. "Ens hem sentit maltractats", ha dit.

Al voltant de la plaça hi ha cinc restaurants, que divendres no van poder obrir amb normalitat. Joan Malé, propietari de Can Roures, ha explicat que ja fa mesos els hi van preguntar quan costaria fer-los tancar durant tot un dia. "Hi havia molt secretisme, no ens van dir per què era", ha dit. Finalment van arribar a un acord per cobrar una indemnització econòmica. Segons ha detallat, es va calcular en base al que guanyen habitualment per obrir un divendres d'estiu.

Alguns turistes, però, ho veuen amb bons ulls i amb curiositat. La Marie Claude, francesa que des de fa quatre anys estiueja a la zona, ha explicat que ja ahir van veure fondejades embarcacions molt luxoses i ha estat aquest matí quan, a través d'Internet, han vist que era pel casament del magnat. "Són afortunats de poder-se casar aquí, és un lloc preciós", ha opinat.

La Cristina Rovira, juntament amb les seves amigues Ester Pujol i Marina Roca, estaven passant el dia a l'Escala i han decidit apropar-se fins a Sant Martí, amb l'objectiu de veure alguna celebritat. "Ens han dit que el casament es a la tarda a les ruïnes, a veure si ens hi colem", han dit en to de broma.

Segons informa el web del jaciment d'Empúries, "excepcionalment" han tancat aquest dissabte a les cinc de la tarda. L'última entrada per als visitants era a dos quarts de cinc, tot i que no era aconsellable perquè la visita dura, de mitjana, unes dues hores. Fonts de l'espai museístic han detallat que és habitual que es lloguin espais del jaciment per fer-hi des de rodatges fins a altres tipus de celebracions, com ara casaments. A partir d'aquesta hora, hi ha hagut un tràfec constant de camions i furgonetes per ultimar els detalls de la cerimònia, que s'ha fet en unes veles instal·lades dins el complex museístic.

A pocs metres del jaciment, diversos curiosos envoltaven l'hostal Empúries, on alguns dels convidats estaven allotjats. Entre ells, la Carme Feliu, una veïna de l'Escala que ha explicat que s'ha decidit a anar caminant fins a les ruïnes "per veure com és un casament de gent amb tants diners". "Però me'n vaig a casa amb la cua entre les cames, no he vist res", ha conclòs.