La neu torna a l'Alt Empordà

19

Nevada a l'Alt Empordà 28-F

18:15h | S'allarga a les 21h la gratuïtat del peatge per als camions a l'AP-7, AP-2 i C-32

A les 15h s'ha aixecat en aquestes vies la mesura que prohibia circular vehicles de transports de mercaderies per l'episodi de neu

ACN Barcelona .- La gratuïtat del peatge per als camions a l'AP-7, AP-2 i C-32 s'allarga a les 21h, després de l'aixecament de la mesura que hi prohibia circular els vehicles de transport de mercaderies de més de 7.500 quilos, que s'ha produït a les 15h. L'obertura dels peatges estava prevista inicialment fins a les 18h. El Servei Català de Trànsit, en el marc del consell assessor del Pla NEUCAT, va prohibir dimarts de forma preventiva la circulació de camions a la xarxa viària catalana per l'episodi de nevades generalitzades, una mesura que aquest migdia s'ha començat a aixecar de forma parcial.

16:30h | No s'ha de baixar la guàrdia

Protecció Civil ha fet una crida aquest dimecres al matí a no baixar la guàrdia davant un episodi de nevades que es podria allargar encara unes 18 hores més, segons les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). De tota manera, s'espera que les nevades es concentrin en les properes hores a l'interior, Pirineu i Prepirineu i, per tant no siguin generalitzades arreu, i que la pluja vagi substituint la neu. S'espera que al llarg de la tarda el Pla NEUCAT es rebaixi de la fase d'emergència actual a alerta.

Pel que fa a la mobilitat, el Servei Català de Trànsit aixeca la prohibició dels camions de circular per algunes carreteres a partir de les 15h, concretament, per a l'AP-7, l'AP-2 i la C-32. Entre aquesta hora i les 18h els peatges per als vehicles de més de 7,5 tones, afectades per la mesura excepcional des d´aquest dimarts, seran gratuïts. S'espera que les properes hores la restricció s´aixequi a les altres carreteres.

Àrees de servei com la de la Jonquera, a l'AP-7 s'han buidat de camions que s'han vist obligats a aturar la marxa durant més de 20 hores per la nevada. Això ha comportat que les autopistes hagin registrat en pocs minuts un important volum de trànsit de vehicles pesats.

Des de l´inici del temporal de neu, 6.500 camions s´han quedat aturats en àrees de servei i polígons industrials per evitar incidents en el trànsit. Amb tot, s'han autoritzat almenys 54 sortides extraordinàries per a un trajecte concret. Per exemple, s'ha autoritzat un camió amb càrrega de sal pel dispositiu NEUCAT; un amb vedells joves que calia alimentar i uns 20 camions amb comandes a hospitals i centres sanitaris, com roba de llits, medicaments i ampolles d'oxigen.

Afectació del trànsit a les vies gironines

En total, hi ha 15 trams de carreteres afectats per la neu o el gel. Resta tallada la GIV-5201 / Viladrau - Sant Marçal de Montseny. En total hi ha 9 carreteres on cal circular amb cadenes. Les més destacades són

C-17 / Masies Voltregà - Ripoll

C-25 / Espinelves

C-38 / Sant Joan de les Abadesses - Coll d´Ares

N-260 / Ribes de Freser-Collada de Toses

La neu provoca retards de més de 20 minuts a la línia del TAV

La neu provoca aquest dimecres al migdia retards de més de 20 minuts a la línia del TAV entre Madrid i Barcelona i també cap a Girona. Segons ha indicat Renfe, els trens AVE tenen limitada la velocitat entre Bujaraloz, a l'Aragó, i el Camp de Tarragona a causa de la neu i això provoca aquests retards a la línia d'alta velocitat.

Previsió meteorològica

El cap de l'Àrea de Predicció del Meteocat, Santi Segalà, ha assenyalat que encara es preveuen gruixos de neu importants a les comarques interiors, de 10 a 20 centímetres, i al Prepirineu i Pirineu, amb més de 30 centímetres en alguns punts. Segons les prediccions, fins al migdia pot nevar encara en molts sectors del territori però a partir de llavors la precipitació en forma de pluja anirà guanyant terreny. Al final del dia es preveu que la neu quedi restringida al Pirineu i Prepirineu, sobretot al sector més occidental.

Delort, per la seva banda, ha assenyalat que els ciutadans estan seguint les recomanacions donades en les últimes hores, especialment la d'evitar agafar el vehicle privat durant l'episodi de neu. El director general de Protecció Civil ha afirmat que això, juntament amb les mesures preses en el consell assessor del Pla Neucat dimarts al migdia, com la restricció de camions o la suspensió del transport escolar, ha contribuït a evitar incidències importants en la mobilitat.

12:46 h | Estat de les carreteres

En total, 18 trams de carreteres afectats per la neu/gel, entre els que destaquen:

C-17 Masies de Voltregà - Ripoll

C-25 Espinelves

C-37 Vall d´en Bas-Túnel Bracons

Tallada GIV-5201 Viladrau - Sant Marçal de Montseny

12 carreteres on cal circular amb cadenes, destaquen:

C-38 Camprodon - Coll d´Ares

C-63 Vall d´en Bas

N-260 Ribes de Freser-Collada de Toses

11:33 h | Escoles tancades

A les comarques gironines han tancat portes 65 centres i hi ha 17.112 estudiants afectats.

11:33 h | Nens cap a casa

Comencen a fer tancar algunes escoles que havien obert al matí amb normalitat.

11:20 h | Protecció Civil fa una crida a no baixar la guàrdia

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha agraït a la ciutadania que estigui actuant "amb molta responsabilitat" i que hagi fet cas a les recomanacions de les últimes hores per evitar riscos, sobretot en la mobilitat.

Fins ara, alguns dels registres de neu més destacats són els 15 centímetres a Artesa de Segre (Noguera); entre 10 i 15 al Solsonès; 8 a Coll de Nargó (Alt Urgell); 7 a Castellcir (Moianès), Cardona (Bages) i Riudecols (Baix Camp).

També s'han acumulat gruixos de cinc centímetres en molts llocs de l'interior i enfarinades de fins a 2 centímetres en punts del litoral, al voltant de Barcelona i Tarragona.

11.17 h | Cotxes emblanquinats a Darnius i teulades a Navata, i a Figueres hi torna

A pobles com Darnius s'ha intensificat la nevada i els cotxes comencen a emblanquinar-se. A Navata, per exemple, les teulades comencen a agafar color blanc mentre que a Figueres hi ha tornat a caure flocs, però de manera poc intensa.

11:00 h | Actualitzem les dades de trànsit

Situació viària a les 11.00h

Girona

En total, 13 trams de carreteres afectats per la neu/gel, entre els que destaquen:

C-17 Montesquiu - Ripoll

C-37 Vall d´en Bas

Tallada GIV-5201 Viladrau - Sant Marçal de Montseny

5 carreteres on cal circular amb cadenes, destaquen:

C-37 Vall d´en Bas - Túnel Bracons

C-25 Espinelves - Folgueroles

C-38 Camprodon - Coll d´Ares

N-260 Ribes de Freser

11:04 h | Retencions a la Jonquera

Els Mossos fan recular els camions que arriben a la Jonquera per l'AP-7 per les excepcionals restriccions al pas de vehicles de més de 7,5 tones que va imposar ahir a Protecció Civil. Això provoca cues intermitents al peatge, on s'acumulen molts vehicles aturats per la restricció.

10:45 | El temporal afecta una setantena de carreteres i en més de quaranta són necessàries les cadenes

El temporal de neu i gel ja afecta gairebé una setantena de carreteres catalanes i en més de quaranta són necessàries les cadenes. Entre elles, hi ha la C-13 a Tremp en un tram de 50 quilòmetres, la C-16 a Navàs en dos trams, la C-26 a Navès i Cubells, la C-37 a Manresa o la N-260 a Sort, en un tram de 42 quilòmetres. La neu acumulada ha obligat també a tallar quatre vies de circulació. Es tracta de la BV-4024 a Bagà (4 quilòmetres); la BV-2204 a Santa Margarita de Montbui (1,5 quilòmetres), la C-37 de la Font de l'Armentera a Santa Maria de Miralles (20 quilòmetres), la C-37 a la Vall d'en Bas i la GIV-5201 en un tram de 7 quilòmetres entre Viladrau i Sant Marçal del Montseny.

En una vintena de carreteres, s'ha d'extremar la precaució per la presència de neu i gel a la calçada. Més de seixanta carreteres afectades pel temporal de neu i gel i una quarantena en les quals són necessàries les cadenes. Aquest és el darrer balanç de les afectacions del trànsit a Catalunya. Entre les principals vies on no es pot circular sense cadenes, hi ha hi ha la C-13 a Tremp en un tram de 50 quilòmetres, la C-16 a Navàs en dos trams, la C-26 a Navès i Cubells, la C-37 a Manresa o la N-260 a Sort, en un tram de 42 quilòmetres. També a la C-28, al Port de la Bonaigua, hi ha una afectació de més de 40 quilòmetres. La neu acumulada ha obligat també a tallar quatre vies de circulació. Es tracta de la BV-4024 a Bagà (4 quilòmetres); la BV-2204 a Santa Margarita de Montbui (1,5 quilòmetres), la C-37 de la Font de l'Armentera a Santa Maria de Miralles (20 quilòmetres), la C-37 a la Vall d'en Bas i la GIV-5201 en un tram de 7 quilòmetres entre Viladrau i Sant Marçal del Montseny. En una vintena de carreteres més hi ha presència de neu i gel a la calçada. Una situació que obliga als conductors a extremar les precaucions.10:45 h | Els vuit hospitals de l'ICS funcionen amb normalitat

Els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) funcionen a hores d'ara amb normalitat però des de Salut recorden que els pacients que no puguin anar a una visita programada als CAP o centres hospitalaris es posin en contacte amb el mateix centre per concertar-ne una de nova. D'altra banda, el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les nou del matí un total de 2.379 trucades relacionades amb l'episodi de neu i fred. La majoria s'han concentrat a la comarca del Vallès Occidental amb 240, seguides del Barcelonès amb 236 i Osona, amb 221.

10:25 h | Aigua neu a Terrades

A zones com les del Santuari de la Mare de Déu de la Salut, de Terrades, hi està caient aigua neu en aquests moments i podria quallar

10:10 h | Breu nevada a Figueres

A Figueres, la capital de l'Alt Empordà, ha caigut aigua neu, en forma de petits flocs, entre les 9 i les 10 del matí.

9:33h | Així és viu la nevada a Girona

9:25 h | La nevada al Pirineu gironí

La Cerdanya i l'Alt Urgell s'han llevat aquest matí de dimecres amb una enfarinada que no ha deixat més d'un centímetre a poblacions com Puigcerdà, Bellver o la Seu.

El temporal, que continua actiu al Pirineu, no ha provocat problemes de mobilitat i la carretera N-260 és neta, per bé que cal circular amb precaució. El fet que la major part dels veïns ja porten els vehicles equipats amb rodes de contacte des del novembre facilita el trànsit fluid. El trajecte entre Puigcerdà i la Seu es fa amb normalitat gràcies també a la feina de les màquines llevaneu, que treuen la capa fina de neu.

Al Pirineu central la jornada es viu amb una certa sensació que la suspensió del transport escolar es podia haver estalviat. Nens i joves s'han quedat a casa per la impossibilitat d'agafar les diverses línies de transport cap a Puigcerdà i la Seu. A l'institut Pere Borrell de Puigcerdà l'assistència d'alumnes s'ha reduït radicalment amb, pràcticament, tan sols joves de la vila.

9:15 h | La neu arriba a l'Alt Empordà

Tot i que amb poca intensitat, la neu arriba a l'Alt Empordà i es poden veure les primeres volves a localitats com Albons, Sant Jordi Desvalls i Figueres.

També al Baix Empordà.

Situació actual de les carreteres

Trànsit informa de la situació de les carreteres a aquesta hora a Girona:

Trams de carreteres afectats per la neu i el gel

Tallada GIV-5201 Viladrau - Sant Marçal de Montseny

2 carreteres on cal circular amb cadenes:

C-38 Camprodon - Coll d´Ares

C-25 Santa Coloma de Farners - Vic

8:40 h | La neu fa acte d'aparició a les comarques gironines

Els primers flocs es poden veure a molts indrets de la província com a la mateixa ciutat de Girona. Localitats de la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany viuen els primers moments de la nevada que inclús comença a agafar en alguns indrets com Besalú.

8:28h | Protecció Civil passa el pla Neucat al nivell d'emergència per les nevades

Protecció Civil ha passat el pla Neucat al nivell d'emergència per les nevades que s'estan registrant a Catalunya. Les precipitacions de neu estan afectant pràcticament tot el territori excepte a les comarques de Tarragona (on ha començat a ploure) i a les de Girona, on s'espera que el front arribi més tard.

Per tot plegat, demanen restringir al màxim la mobilitat durant el dia d'avui i evitar agafar el vehicle privat en la mesura del possible. Els serveis de transport públic funcionen a hores d'ara amb relativa normalitat.

Més de 1.700 trucades al 112

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les set del matí 1.760 trucades relacionades amb l'episodi de fred i neu. Per comarques, la que més trucades ha registrat ha estat Osona amb 205, seguida pel Barcelonès amb 179. Des del Vallès Occidental se n'han realitzat 162 i des del Baix Llobregat, 135. Per municipis, Barcelona ha estat la que més trucades d'emergència ha efectuat amb 157. Vic n'ha registrat 71 i Lleida 70.

Un total de 137 ajuntaments de Catalunya han activat els seus plans de Protecció Civil.

Des de Protecció Civil recorden que s'ha suspès el servei de transport escolar de manera preventiva i demanen a la ciutadania que eviti al màxim els desplaçaments amb vehicle privat. Davant de la possibilitat que molts alumnes no puguin arribar als seus centres, les escoles no realitzaran avui la seva activitat lectiva amb normalitat.

D'altra banda, s'ha activat un protocol de reprogramació de les visites a persones que no puguin desplaçar-se als centres de salut.

8:00h | Situació de les carreteres

Trànsit actualitza la informació viaria a les 08.00 hores del mati: 40 trams de vies afectades per la neu i el gel on cal circular amb molta precaució, entre les quals destaquen:

A-2 al Bruc

AP-2 Soses - Banyeres Penedès

C-16 Berga

C-17 Ripoll

C-17 La Garriga

C-37 Vall d´en Bas

C-58 Terrassa

N-240 les Borges Blanques

A hores d'ara hi ha 3 carreteres TALLADES per la neu:

N-420 Falset

GIV-5201 Viladrau - Sant Marçal de Montseny

BV-2204 Santa Margarida de Montbui

Hi ha 18 carreteres on calen cadenes, entre les quals destaquen:

C-37 Manresa

C-44 Vandellós i Hospitalet de l'Infant

N-230 Vielha

N-260 Sort

N-260 Pont de Suert

C-28 Port de la Bonaigua

C-14 Adrall - Basella

6:30h | Actualització de l'estat de les carreteres

Segons inforna el Servei Català de Trànsit, a les 6 del mati d avui dimecres hi ha 2 carreteres tallades per la neu:

C462 a la Seu d'Urgell i la Giv5201 a Viladrau.

Hi ha 9 carreteres on calen cadenes:

A22 a Lleida , Bv1081 Castellfollit de Boix ,bv5114 de Campins al Montseny, C44 a Vandellos i Hospitalet de l'Infant, LV 4241 a Guixers, n260 a Sort , N420 a Falset , T313 a Duesaigues i la Tv7333 a la Fatarella.

A 19 carreteres mes cal circular amb precaucio perque hi ha neu a la.via destacant la C16 a Berga,la C17 a Ripoll, la C58 a Terrassa , la C17 a la Garriga , la N240 a les borges blanques o l'AP2 a Banyeres- Soses amb l'enllac amb l'AP-7.

Alerta Blanca

Aquest matí s'hauria de produir una gran nevada que afectarà qualsevol localitat de Catalunya. Així ho preveia el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), que va incrementar a «nivell alt» l'avís per acumulació de neu al conjunt de les comarques gironines. Amb tot, els càlculs pronostiquen que la pitjor part se l'enduran les comarques centrals. Tot plegat té lloc després de la primera nevada de dilluns, també anunciada i que a Girona va afectar sobretot la Garrotxa, el Ripollès i les parts altes de la Selva, i que va deixar un balanç d'afectació sobretot a la Selva, amb 2.605 alumnes de 12 centres que no van poder anar a l'escola, 7 rutes de transport escolar es van suspendre i carreteres locals van quedar afectades.

Ahir a la tarda, tot i que amb menys incidència del que es preveia, va començar la que ha de ser una nevada important. Es preveuen gruixos de neu de 0 i 2 cm a punts del litoral i entre 2 i 15 cm a la resta i al Pirineu i sobretot al Prepirineu es podran acumular més de 30 cm de neu, si bé al sector occidental es podran superar els 50 cm per sobre dels 1.000 m).

Des de les comarques de Tarragona i Lleida passant per Barcelona a la tarda-vespre, la previsió era que la nevada es generalitzés amb intensitat a la matinada i, a les comarques gironines, que afectin de ple al llarg del matí i fins a l'inici de la tarda. A partir de llavors, ja seria pluja i la cota de neu pujaria. El 112, fins a les 19 hores d'ahir, va atendre 939 trucades, de les quals 47 de la Selva i 42 del Gironès.

Amb aquestes previsions, Protecció Civil s'ha volgut curar en salut i va prendre diferents mesures. Suspendre tot el transport escolar i demanar no portar els nens amb cotxe privat. Els centres es preveu que obrin (no s'han donat ordres de tancar) però tindran l'activitat lectiva alterada (molts alumnes i docents no podran arribar-hi). En tot cas, es decidirà en funció de la situació. Es recomana evitar desplaçaments innecessaris perquè les carreteres poden quedar afectades. De fet, els camions de més de 7.500 quilos tenen prohibit circular des d'ahir a la tarda mentre la Generalitat, l'Estat i autopistes tenen 270 llevaneus i tones de sal repartides per tot el territori.

Pel que fa a hospitals i CAPs, obriran amb normalitat i, si cal reprogramar una visita, cal trucar al centre hospitalari. El 061 es reforçarà per atendre consultes de persones que es trobin malament. En concret, les mesures preses són:

Avui no no hi ha transport escolar a tot catalunya

Avui no no hi ha transport escolar a tot catalunyaAvui no hi haurà transport escolar a tot Catalunya. Així ho va acordar ahir la Generalitat, en una mesura inèdita, davant la previsió de neu per a avui. Però hi haurà classes? Ensenyament va informar que intentaran que els centres educatius estiguin oberts, «si així s'acorda amb els ajuntaments corresponents, tot i que no pot garantir que l'activitat sigui normalitzada». A més «en cas que els centres educatius més afectats hagin de tancar finalment -ja sigui perquè es trobin allunyats del nucli urbà, per la impossibilitat d'accedir-hi per part dels docents, o bé perquè estiguin situats en una zona elevada- n'informaran les famílies a través de mitjans telemàtics». També Protecció Civil va alertar que molts centres avui no tindran activitat lectiva però sí funció acollida dels nens que hi vagin. En tot cas, van demanar evitar substituir el transport escolar, que no n'hi haurà, per transport privat en zones nevades.

D'altra banda, la Universitat de Girona (on més del 65% dels alumnes no són de la comarca del Gironès) i d'altres com l'escola universitària ERAM han suspès per avui tota l'activitat lectiva.

Ahir, 2.605 alumnes sense escola a la selva

La primera nevada d'aquest dilluns ja va incidir en una dotzena d'escoles de la comarca de la Selva. Eren centres d'Anglès, la Cellera de Ter, Amer, Osor i Sant Hilari Sacalm, i va afectar 2.605 alumnes. A més, es van suspendre set rutes de transport dels instituts d'Anglès i Amer, amb 270 alumnes afectats.

Trucar a l'hospital o al CAP si cal reprogramar una visita

Pel que fa als hospitals i els CAPs, el Departament de Salut va informar que avui els hospitals faran l'activitat quotidiana. En tot cas, en cas que els ciutadans no puguin anar avui a una visita programada al seu centre d'atenció primària (CAP) o a l'hospital, s'hauran de posar en contacte amb el mateix centre per reprogramar-la.

Salut prioritzarà reprogramar les visites o proves dels pacients que no puguin anar-hi a causa de les condicions metereològiques.

A més, Salut va recordar que per resoldre dubtes o problemes de salut, cal trucar el telèfon de la salut de Catalunya, el 061 CatSalutRespon, que atén les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any (però no per reprogramar visites). Per Emergències, trucar al 112.

Restringits els camions de més de 7.500 quilos

El consell assessor del pla Neucat va acordar restringir el transport de mercaderies de més de 7,5 tones a la xarxa viària catalana. Des d'ahir tarda, els Mossos d'Esquadra ja no realitzaven filtres, sinó que ordenaven als camions aturar-se a l'àrea de servei o al polígon industrial més proper.

Per exemple, els conductors de camions pesants que entraven des de França a l'AP-7 en direcció Barcelona, ja eren obligats a desviar-se a l'altura de Figueres. La situació va provocar queixes i indignació entre molts camioners, molts dels quals no en sabien res.

Incidències d'ahir a les carreteres

En paral·lel, durant la jornada del matí d'ahir es va anar normalitzant la situació a les carreteres gironines per les conseqüències de la nevada de dilluns. Amb tot, es van mantenir afectacions en diferents vies de la Selva per neu i gel a la carretera i una es mantenia tallada a la tarda (la GIV-5201 de Viladrau a Sant Marçal de Montseny). La resta eren la C-25 a Espinelves cap al Coll de Revell, la GI-543 de Viladrau a Arbúcies, la GI-550 a Santa Coloma de Farners, la GI-552 a Arbúcies i la GIV-5411 Sant Hilari-Coll de Revell.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, carreteres de l'Estat i les diferents Diputacions disposen de fins a 270 llevaneus i diverses tones de sal repartides arreu de Catalunya per facilitar la mobilitat a les carreteres per fer front a la nevada. Trànsit ha demanat molta prudència a la carretera.

Mantenir-se informats

També van demanar als conductors que es mantinguin informats de l'evolució de la situació viària a través del web d'incidències del Servei Català de Trànsit o dels perfils de twitter de @transit i @emergenciescat. A la carretera i durant la nevada cal circular per la dreta i evitar avançaments per deixar un carril lliure per les llevaneus. Aquests dies cal circular amb cadenes al portaequipatges en tot el territori i cal evitar iniciar els desplaçaments un cop ha començat a nevar. Pel que fa al transport públic, algunes línies interurbanes no han prestat servei a Osona, la Garrotxa, muntanya del Vallès Oriental i Baix Montseny.

Consells per a la conducció amb neu

Protecció Civil de la Generalitat va recomanar minimitzar la mobilitat avui al matí mentre es mantinguin les nevades. Com sempre, és important tenir en compte la prevenció i la preparació dels vehicles i per això, cal portar al cotxe l'equip d'hivern: rodes de contacte o cadenes, guants, roba d'abric, el dipòsit de benzina ple i el telèfon mòbil amb la bateria carregada. En zones de muntanya on les baixes temperatures i les nevades són habituals en aquesta època de l'any, s'aconsellem pneumàtics d'hivern (tenen més adherència i una millor resposta de frenada).

Si es troba conduint en ple temporal de neu, Protecció Civil dona recomanacions per a la conducció amb neu: conduir amb suavitat; no frenar bruscament; reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments; augmentar la distància de seguretat; seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles; no avançar si no és necessari; portar cadenes per si són necessàries; quan cauen els primers flocs es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista lliscant. I el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.

En arrencar el cotxe sobre neu pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment. Si baixem del vehicle per posar cadenes, cal fer-ho amb seguretat: si és possible, fora de la calçada, i si es fa al voral, portar l'armilla reflectora posada i col·locar els triangles.