L'equip de Govern del PDeCAT a Figueres, en minoria, ha presentat una proposta de pressupost per al 2018 de 56,1 MEUR, un 6% menys que l'any passat i una previsió de descens d'ingressos de 3,58 MEUR. L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat que avui inicien les negociacions amb els grups de l'oposició per incorporar-hi propostes i que esgotaran totes les vies de negociació possibles. En cap cas, però, contemplen la possibilitat de prorrogar els comptes per a l'any vinent i treballen amb la previsió de portar-los al ple del 14 de desembre. Per això, ha anunciat que si no aconsegueixen la majoria per aprovar-los, els vincularan a una qüestió de confiança. "Nosaltres prioritzarem la governabilitat de la ciutat i si no s'arriba a acord s'haurà de presentar una alternativa", ha dit Felip.

El govern municipal de Figueres ha llençat aquest dilluns una proposta de pressupost de 56,1 MEUR, un 6% inferior al de l'any passat (de 59,7 MEUR). L'equip de govern del PDeCAT, però, governa amb només cinc dels 21 regidors que hi ha al consistori i això els obligarà de nou a negociar els comptes. De moment, han presentat la seva "oferta" i han explicat que a partir d'ara comencen les negociacions amb els diferents grups de l'oposició.

L'alcaldessa assegura que esgotaran totes les vies per aconseguir el màxim consens possible i així poder aprovar-los però ha anunciat que, si no s'aconsegueix, ho vincularan a una qüestió de confiança.

La previsió és portar-lo al ple del proper 14 de desembre. Aquest és el termini que es donen per aconseguir un acord amb el màxim de formacions possible i també el que es marquen per sotmetre's a la qüestió. "Si no consideren que el nostre projecte és bo, hauran de presentar una alternativa i fer una moció de censura", ha precisat Felip.

En aquest sentit, ha fet una crida a la "responsabilitat" de tots els grups i els ha demanat que "deixin de banda les tàctiques polítiques" en benefici de Figueres. L'alcaldessa ha descartat rotundament prorrogar els pressupostos i ha dit que el nou hauria de ser vigent a partir del gener. "No podem ajornar la resposta a les necessitats que té Figueres", ha insistit.

Felip ha remarcat que es tracta d'una primera proposta i que tenen la mà estesa a incorporar nous projectes però ha dit que aquestes han de ser les línies mestres i que la necessitat de mantenir l'equilibri pressupostari limita, en part, el marge de maniobra.

Descens dels ingressos

De fet, els comptes contemplen un descens -previst- de 3,58 MEUR propiciat per la baixada de la recaptació de l'IBI amb la fi del procés de regularització cadastral (entre el 2014 i el 2017) i la disminució de la recaptació en concepte de plusvàlues. Una situació que es podria agreujar l'any 2019 amb l'aplicació de la proposta aprovada amb el suport de l'oposició al darrer ple i que contempla una rebaixa del 5% de l'IBI. Això suposaria, asseguren, un descens de la recaptació d'aquest import per valor de 798.670 euros més.

4,6 MEUR en inversions

Tot i això, l'equip de govern preveu unes inversions per valor de 4,6 MEUR entre les quals destaca el pla de rehabilitació del centre històric (1,1 MEUR); la museïtzació de la casa natal de Dalí (750.000 euros); el nou pavelló poliesportiu (500.000 euros); la recuperació de l'antic cinema 'Las Vegas' (150.000 euros); el pla de rehabilitació de l'eix entre el carrer Sant Pau i el centre (400.000 euros) o l'asfaltatge de carrers i millora de voreres (700.000), entre d'altres. Felip també ha explicat que aquest 2018 volen encarar les obres finals del Casino Menestral.

El nou contracte d'escombraries

A grans trets, el govern vol centrar els comptes per a l'any vinent en els serveis urbans, el d'atenció a les persones i les inversions. En el primer dels àmbits, el pressupost contempla el nou contracte d'escombraries que preveuen posar en servei després de l'estiu i que suposaria un increment d'1,2 MEUR respecte de l'actual, que està prorrogat.

L'endeutament, al 43%

Felip ha insistit que les finances municipals gaudeixen d'una bona salut per l'esforç de contenció que s'ha fet en els darrers anys i ha precisat que el nivell d'endeutament se situa aquest 2017 al 43%. Una xifra molt inferior al 83% registrat, per exemple, el 2011.