Roses està completant l'estudi d'inundabilitat del POUM per ampliar-lo a tot el terme. És el primer pas per tornar a redactar de nou el planejament?anul·lat fa sis mesos pel Tribunal Suprem justament per mancances en la previsió d'aquest aspecte. Se'ls exigeix un estudi que tingui en compte tot el terme i les pluges excepcionals que es puguin produir en els propers cinc-cents anys.

El regidor d'Urbanisme, Carles Pàramo, ha explicat que s'hi està treballant des de fa tres anys. A banda de l'estiu s'han de fer una proposta de les infraestructures de drenatge com murs de contenció o canalitzacions especials que es puguin considerar necessàries per contenir l'aigua en cas de pluges abundants.

El Tribunal Suprem va anul·lar el POUM del 2010, principalment perquè no s'havia tingut en compte el seu component d'inundabilitat i la seva relació mediambiental en uns terrenys considerats urbanitzables en un sector darrere la C-260, entre Santa Margarida i Mas Matas, i una àrea que començaria darrere la discoteca Chic. Aquí s'hi preveien uns set-cents habitatges. Ho havien portat als tribunals uns cent-cinquanta veïns de Santa Margarida. Consideraven que no s'havia tingut en compte que eren terrenys inundables i qüestionaven també l'operació urbanística. Es va concentrar en aquesta zona l'edificabilitat d'un altre sector, la Muntanyeta, que es deixava zona verda. No consideraven lògic relacionar els dos sectors perquè estaven molt allunyats l'un de l'altre. El TSJC va tombar el POUM i el Suprem ho va ratificar desestimant el recurs de l'Ajuntament.

Inicialment es va parlar que afectaria només aquest sector però ha acabat suposant l'anul·lació del POUM. En aquest moment està vigent de nou el planejament de 1993. Això ha implicat que s'ha de tornar a tramitar el POUM, des de zero. El govern té previst començar de nou el procés de participació ciutadana i les diferents tasques i elaboració d'estudis una vegada resolt el tema d'inundabilitat.

El govern creu que no es disposarà d'un nou document aprovat fins d'aquí a quatre o cinc anys. També consideren que respecte al model de ciutat que es vol a Roses tothom és concient que no s'ha de créixer desmesuradament i que es buscarà un creixement sostenible i amable.

Respecte al sector del litigi, Pàramo ha explicat que ningú qüestiona que es pugui urbanitzar, però si es vol fer, s'hauran de fer les infraestructures o serveis necessaris relacionats amb el drenatge de l'aigua. Al llarg del terme de Roses hi ha diverses rieres i recs que s'han de tenir en compte.

El planejament urbanístic el va començar a tramitar CiU durant un dels governs de Carles Pàramo, entre 2004 i 2007. Aquell any es va produir un canvi a l'equip de govern que va encapçalar Magda Casmitjana (PSC) amb tres grups més (PP, GIR i?ICV). Va ser durant aquets mandat que es va aprovar, el 2010.

Preveia un creixement de 6.800 habitatges, dels quals uns tres mil eren de protecció oficial. Alguns dels aspectes que es van destacar des de la comissió d'Urbanisme durant l'aprovació definitiva van ser la protecció de zona verda a de la Muntanyeta i el creixement al sector a tocar la carretera de Cadaqués, que justament van desencadenar l'anul·lació del POUM.