Neteja, vigilància i prevenció són els tres pilars en què es basa aquesta nova embarcació, ideada per David Curto i Moisès Cruanyes. Tots dos són mecànics navals i van començar el projecte després que, al 2011, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) deixés de prestar el servei de neteja a les costes catalanes. Aquest dissabte han presentat el seu prototip, 'Andabatae' d'Ona Safe&Clean, que s'ha realitzat amb un disseny innovador i introduint-hi les energies renovables. La construcció de l'embarcació ha durat un any i mig, i hi han invertit uns 50.000 euros de capital personal. Ara esperen que algun ajuntament o institució s'interessi per la seva feina i puguin continuar desenvolupant el projecte.

Al 2011 l'ACA va decidir deixar de pagar la neteja de les aigües litorals de la costa catalana, emparant-se en l'elevat cost del servei -segons es va explicar llavors, la campanya del 2010 havia costat 2,3 milions d'euros-. Així, cada ajuntament va haver de decidir individualment si netejava les aigües de les seves platges i com ho feia. El tarragoní Moisès Cruanyes era, en aquell moment, el responsable d'una de les empreses que s'encarregava de realitzar el servei de neteja a tot el país, i va pensar que les coses no podien quedar d'aquella manera. Per això es va aliar amb el cambrilenc David Curto -es van conèixer estudiant Mecànica Naval- i, plegats, van engegar un projecte per recuperar la neteja del litoral de Catalunya.

"La nostra idea inicial era reemprendre el servei de neteja d'aigües litorals", ha assegurat Curto, "però no vam trobar la forma d'adquirir embarcacions amb la nostra filosofia. No tenia sentit que una barca que es dediqués a la neteja fos excessivament contaminant". En aquest sentit van decidir crear el seu propi disseny "a partir dels nostres coneixements i la nostra experiència", ha dit Cruanyes. "Tota l'embarcació, menys la seva propulsió, va amb energia solar", ha detallat, i els motors són "de baix consum, de baixes emissions, gairebé semiecològics".

"Ara intentarem vendre el producte"

Aquest dissabte els dos socis, que han creat una empresa anomenada Ona Safe&Clean, han fet la presentació en societat de l'embarcació, a la qual han batejat amb el nom d''Andabatae' -lluitador romà que inicia els combats-. A partir d'ara, han de vendre el producte i "fer entendre a les entitats oportunes que això és una necessitat; no una despesa, sinó una inversió a curt i llarg termini", ha dit Curto. "Tots els municipis volen gaudir de les banderes blaves a les seves platges, i aquí tenen la cirereta per poder donar i afrontar un servei de neteja d'aigües litorals", ha reblat Curto.