El conseller d'Interior, Ramon Espadaler assegura que les jubilacions de Bombers es podran cobrir a través d'interinatge. Això farà que, segons el conseller, la plantilla del cos es mantingui "estable" fins que es puguin convocar noves oposicions, contràriament al que denuncien els sindicats. Espadaler va afirmar ahir a Sant Feliu de Guíxols que es convocaran noves places abans del 2020.

Des de finals d'any, el Govern considera el cos com un servei essencial i això dóna marge al departament per poder cobrir les places dels bombers que es jubilen, cosa que no es pot fer en d'altres àmbits de la funció pública. Segons dades d'Interior, des de les últimes oposicions s'han jubilat 53 bombers i aquest 2014 ho faran catorze més.

Després de la manifestació de Bombers de dijous a Barcelona, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va contradir algunes de les afirmacions que feien els sindicats. Per una banda, va voler mostrar respecte al dret a manifestació però es va mostrar "un punt perplex" pel fet que s'hagi promogut una protesta quan s'està en plena fase de negociació.

D'altra banda, va negar les dades aportades pels sindicats, que alertaven que l'any que ve es podrien perdre 200 places entre jubilacions, segones activitats i excedències. Segons va explicar, des de les últimes oposicions hi ha hagut només 53 jubilacions al cos. També va negar rotundament que no hi hagi d'haver convocatòria de places fins al 2020, com alertaven els sindicats. Espadaler va reconèixer que no hi ha cap previsió de convocatòria per a aquest 2014 però va afirmar que sí n'hi haurà abans de la data donada pels sindicats.

Servei "essencial" pel país

El conseller va incidir en el fet que, des del passat 23 de desembre, la Generalitat va reconèixer que els Bombers eren un servei essencial. Aquesta catalogació permetrà al Departament d'Interior poder cobrir places de jubilacions o altres a través d'interins. A causa de la situació econòmica, a la funció pública no es permet la convocatòria de noves places. Amb aquest reconeixement de servei essencial, però, es fa una excepció amb els Bombers de la Generalitat.

"Aquest era un fet que preocupava al cos i al departament i que ara té una via de solució que ens permet contenir el degoteig de jubilacions", va manifestarel conseller. Segons Espadaler, aquesta mesura farà que la plantilla del cos es mantingui "estable" fins a noves convocatòries de places.

El titular d'Interior va remarcar a finalment que volia "donar un missatge de tranquil·litat en aquest sentit, perquè hem posat un topall per no anar a menys".

Els assalts: "un problema"

El conseller va ser ahir entre d'altres municipis, a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, una de les comarques més castigades pels assalts violents. I el titular d'Interior va reconèixer que els assalts violents "són un problema" però ha insistit que el departament hi està dedicant esforços. Segons dades del departament d'Interior, durant el 2013 es van reduir un 14% aquest tipus de delictes a Catalunya i es van fer 326 detinguts, dos més que l'any anterior.