El Festival Internacional de Circ de Girona portarà 81 artistes en una edició amb gran presència de Rússia, Ucraïna i la Xina

S'hi podran veure 24 atraccions inèdites a Europa, un d'elles amb còmics catalans

Un dels números que es podrà veure en aquesta edició.

Un dels números que es podrà veure en aquesta edició. / ACN

Gemma Tubert

El Festival Internacional de Circ Elefant d'Or de Girona portarà un total de 81 artistes en una 12a edició amb una gran presència d'atraccions provinents de Rússia, Ucraïna i la Xina. El certamen, que se celebrarà del 22 al 27 de febrer, oferirà 24 atraccions mai vistes en una pista europea amb artistes provinents de 16 països. Entre les dues semifinals, la Blava i la Vermella, es faran un total de 16 representacions per a 2.314 espectadors.

D'entre les novetats d'enguany, destaquen l'espectacle de màgia còmica descobert al festival de circ de Zhuhai (Xina) del duo català Ramó & Alegria i noves disciplines que es presentaran per primera vegada al certamen: els malabars amb gerros gegants, l'acrobàcia en màstils oscil·lants o els tridents.

24 atraccions inèdites a Europa

En total, competiran en 24 atraccions inèdites a Europa davant d'un jurat internacional format per importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en 16 representacions sota la Gran Carpa sense columnes amb capacitat per a 2.314 espectadors, plantada al Camp de Mart de La Devesa, al costat del Palau de Fires.

En la programació d'enguany destaquen nombroses atraccions grupals, col·lectius d'artistes arribats de Xina (30 malabaristes amb barrets, 10 malabaristes de gerros gegants o 19 manipuladors de tridents), Xile (14 trapezistes volants en la primera participació d’un trapezi triple en un festival de circ) i Yakutia (7 acròbates als màstils oscil·lants).

Al seu costat s'hi mostraran les diferents disciplines circenses: comicitat, malabars, il·lusionisme, acrobàcia al terra (mà a mà, icaris i volteig), equilibris (verticalisme, perxa, patinatge o bicicleta acrobàtica) i d’altres modalitats d'acrobàcia aèria (cintes, cercle, anelles i teles aèries). "Aquest any hi ha una extensa representació de l'acrobàcia xinesa", ha remarcat Matabosch durant la presentació de la propera edició del festival .

A més, el Festival presenta disciplines noves al certamen com els malabars amb gerros gegants, acrobàcia en màstils oscil·lants o la manipulació de tridents.

A dos mesos de l'estrena, ja s'han superat les 16.000 entrades venudes i aquesta setmana està previst que els Reis d'Orient en regalin unes 2.000 més. La forquilla de preus va des dels 11 fins als 95 euros.

A més, el 26 de febrer es tornarà a celebrar el Dia de l'Espectador amb totes les categories de butaca a un preu únic de 18 euros (excepte la Llotja VIP Central, la VIP Frontal i la butaca de bronze). Serà la quarta vegada que el Festival proposa aquesta jornada i l’única ocasió en què es podran veure el mateix dia les dues semifinals d’Elefant d’Or: els espectacles Vermell i Blau.

En la seva dotzena edició el festival, major esdeveniment circense del país, es consolida com a "major esdeveniment circense d'Europa". En aquest sentit, Matabosch ha recordat que és l'únic del país que segueix els paràmetres establerts l'any 1974 pel príncep Rainier III de Monte Carlo en el moment de crear el seu propi pioner festival.

La vessant social

D'altra banda, un any més el certamen pretén acostar el circ de primera divisió internacional a tots els segments de públic. En aquest sentit mena una intensa campanya al costat dels serveis socials de l'Ajuntament de Girona i del programa Apropa Cultura per a que més de 600 persones en risc d'exclusió gaudeixin d’alguna de les representacions programades sota la gran vela del Camp de Mart.

A més, els infants menors de 2 anys paguen una entrada simbòlica d'un euro i d’altra banda els espectadors estan convidats a donar un euro a l'adquirir les seves entrades. La suma de les dues quantitats es destina anualment a una entitat social que centra la seva activitat a Girona. Enguany la beneficiària d’aquesta acció serà Pallapupas.

Més de 200 atraccions

Al llarg de les seves onze edicions i sense tenir en compte l'especial del juny de 2021, el festival ha presentat un total de 853 artistes que hi han ofert 259 atraccions a 311.917 espectadors.

Durant la presentació del certamen, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat, Josep Ferran Vives, ha ressaltat la trajectòria del festival i ha recordat que un dels objectius de mandat és "fer arribar la cultura a tothom".

Per la seva banda, la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, ha assegurat que el festival "posa Girona al món de d'un àmbit en el qual, segurament, des de Catalunya hauríem de créixer" i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Maria Àngels Planas, l'ha qualificat de "plataforma de llançament d'artistes i d'espectacles mai vistos en territori europeu".