La Generalitat aparca els Jocs Olímpics d'Hivern per l'escassetat d'aigua i neu

Segons el departament d'Acció Climàtica, "és un projecte que ja no era a la primera línia"

Esquiadors baixant una pista de l'estació d'esquí de PortAiné durant el pont de la Puríssima.

Esquiadors baixant una pista de l'estació d'esquí de PortAiné durant el pont de la Puríssima. / FGC

EFE

La Generalitat de Catalunya ha aparcat la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern en un moment de sequera extrema a Catalunya i amb mancances de neu, que tot apunta que persistiran els propers anys pel canvi climàtic.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, ha indicat aquest dissabte que disposen d'informes que descarten la viabilitat de poder acollir un esdeveniment d'aquestes característiques.

"L'evidència del canvi climàtic és una realitat que cada cop serà més dura en el sentit de l'aigua i, veient les imatges actuals de les estacions d'esquí -amb poca neu-, difícilment es podran celebrar uns Jocs Olímpics d'Hivern en unes latituds com les de Catalunya", ha afirmat.

Barnadas ha destacat que, per al Govern, "és un projecte que ja no era a la primera línia" i, a més, Acció Climàtica disposa d'informes que aconsellen "posar molta precaució" en aquest tipus d'iniciatives, per l'escassetat d'aigua.

Si bé ha puntualitzat que correspon al Departament de Presidència, dirigit per la consellera Laura Vilagrà, confirmar si queda descartat definitivament, ha ressaltat que Acció Climàtica no ho recomana, perquè a les latituds dels Pirineus "no s'esperen grans nevades" ni el 2024 ni en els propers anys.

Després del fracàs del projecte conjunt amb Aragó, Catalunya va formalitzar la seva candidatura en solitari el juliol del 2022 davant el Comitè Olímpic Espanyol (COE), però des de llavors no hi ha hagut més novetats.

Segons informa aquest dissabte el diari Ara, el Govern dóna per enterrats els Jocs Olímpics d'Hivern, ja que no té previst demanar noves cites al COE per insistir ni tampoc preveu partides per a aquesta iniciativa al projecte de pressupostos de la Generalitat del 2024.