Polèmica amb la targeta 'T-drogues', una campanya per reduir el consum d'estupefaents

La campanya de la Federació de Casals de Joves de Catalunya ha aixecat polseguera tant a les xarxes socials com fora d'elles

Imatge de la polèmica targeta 'T drogues'.

Imatge de la polèmica targeta 'T drogues'. / @JOSEPMARTBLANCH/ EPC

Redacció/ACN

"Pica bé el que prendràs per a una experiència més segura". Aquesta és la primera de les quatre recomanacions que poden trobar-se a la targeta T-Drogues, una proposta que va néixer el 2020 de la campanya per reduir riscos en el consum de drogues, portada a terme amb la col·laboració entre la Federació de Casals de Joves de Catalunya i el programa pioner Energy Control. Ahir, la iniciativa va esclatar amb polèmica a les xarxes socials. "No tenim per què aguantar el paternalisme, les actituds reaccionàries i desfasades davant les nostres decisions i la manera que tenim de cuidar-nos", afirma el comunicat que va emetre la federació, que qualifica la polèmica d’"estigmatitzadora" i "criminalizadora".

La targeta de plàstic, que imita els bitllets de transport públic com la nova T-Mobilitat, ofereix informació i assessorament per a les persones que vulguin consumir drogues. Per exemple, proposa "canviar de fossa nasal de tant en tant i no utilitzar sempre la mateixa" o "netejar-se bé amb aigua tèbia el nas després de cada viatge". "Aquestes targetes es donen amb rul·los d’un sol ús per evitar la transmissió de malalties, com l’hepatitis, i amb un sèrum nasal per netejar la fossa. També recomanem picar la droga per evitar obstruccions nasals", explica Pau Santeugini, president de la Federació. "Per a nosaltres no és un problema, entenem que cal reduir els riscos sanitaris de les persones que consumeixen i és un material que dispensem al públic", afegeix Santeugini.

Figures com el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, o del cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. “Estic estupefacte. Algú pot explicar-me si aquesta merda de material -perdoneu l’expressió- és autèntica o es tracta d’una preinnocentada?”, ha indicat Padrós. “Campanyes poc afortunades com aquesta posen de manifest un dèficit notable de seny i rigor per prevenir problemes de salut tant greus com els derivats del consum de drogues”, ha afegit Trilla.