Avui torna el macrojudici al Tribunal Suprem. Durant els sis dies que ha durat fins ara hem après moltes coses.

De les qüestions prèvies al capteniment del president de la Sala 2a. I que un referèndum no mereix reproche legal (frase repetidíssima, que prové de la Llei Orgànica 2/2005 (22-V) que modifica la LO 20/2003 (23-XII) en els seus articles 506 bis, 521 bis i 576 bis (inclosos en temps del Pla Ibarretxe per castigar amb penes de presó el fet de convocar consultes o referèndums) i que textualment diu que « las conductas que se contemplan en estos tipos penales no presentan las notas exigidas para proceder a su incriminación». S'hi ha dit també molts coses: Romeva sol·licità que la carpeta del procés retornés de la Magistratura al terreny de la política, d'on no hauria d'haver sortit.

Turull recordà que el Govern incompleix molts mandats del TC i no passa res. Rull, que els Mossos d'Esquadra, l'1-X-17, aconseguiren que 297 centres de votació no obrissin i s'endugueren 400 urnes, paperetes i paperassa de 141 centres de votació, sense violència, mentre que les FCSE sols en van poder tancar 92, emprant-la.

S'han fet irregularitats irreparables: 1) Haver passat del TSJC al Tribunal Suprem amb excuses puerils. 2) Retransmetre el senyal televisiu del TS sols a Catalunya i no a la resta d'Espanya. (Els mitjans que tant s'han aferrissat contra els presos, ara que podrien -almenys- escoltar-los i, demostrant qui/som són, no ho volen fer. 3) A banda de la sessió maratoniana del dimecres passat, la incertesa en la distribució de temps obliga testimonis i familiars a multiplicar viatges i pernoctacions. 4) Determinades declaracions falcades just durant el judici com la del Rei.

Avui s'interrogarà Jordi Cuixart i Carme Forcadell. Sànchez no va fer resplendir enlloc el concepte de «desobediència civil». És possible que Cuixart ho faci.

Farien bé els assessors del Rei i dels membres del tribunal repassar les posicions d'intel·lectuals com Bobbio, Rawls, Milani o Habermas que l'han teoritzada. Ara ve la setmana difícil, quan els testimonis diran el que fiscal els induirà a dir perquè, fins ara, les acusacions són més que febles. El Rei va despullat?