JxCat i PDeCAT volen concórrer a les eleccions espanyoles del 28 d'abril com una "muralla democràtica i republicana" que faci front a l'"a por ellos" de l'Estat. En una roda de premsa al Parlament, el portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de ser "incapaç" de dur a terme un "diàleg real", i ha constatat que "no es pot governar Espanya sense escoltar Catalunya". Al seu torn, i en un contacte amb la premsa posterior, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha avançat que el partit posarà en marxa la maquinària per decidir com es presenta en aquests comicis. Sigui com sigui, ha assegurat que el PDeCAT serà present tant en les eleccions espanyoles del 28-A com en les municipals i europees del 26-M.

Ni Pujol ni Bonvehí, però, no han concretat com es presentaran els seus espais respectius als comicis espanyols. El portaveu adjunt de JxCat només ha insistit que es parlarà "amb tothom qui calgui" per dissenyar una proposta "forta" i per sumar "tantes veus" com sigui necessari. Al seu torn, Bonvehí ha subratllat que la "millor fórmula electoral" passa pel "màxim esperit d'unitat" que defensi els interessos de Catalunya.

Pujol i Bonvehí -per separat- han coincidit a carregar contra Sánchez i advertir de la "crisi" que travessa el sistema institucional espanyol.

Incertesa a l'espai postconvergent

Cal recordar que el PDeCAT es presenta a les eleccions municipals sota la marca de Junts per Catalunya, i que la Crida no hi concorre. Hi ha el dubte, encara, que si la nova associació que presideix Jordi Sànchez -amb el diputat de JxCat Toni Morral com a secretari general- es presentarà a les eleccions europees. El PDeCAT hi té un acord amb el PNB, a l'espera de què decideix el govern de la Crida.

Les eleccions espanyoles del 28-A podrien tornar a fer trontollar l'espai postconvergent, en funció de com l'espai de JxCat i la Crida decideixi presentar-se al Congrés i al Senat.

Sigui com sigui, JxCat i PDeCAT han tornat a celebrar aquest divendres al matí una reunió de coordinació, amb presència del president del Govern, Quim Torra, la vicepresidenta, Elsa Artadi, i l'expresident Carles Puigdemont, per videoconferència des de Waterloo.