Crisi climàtica

El desglaç impedeix la reproducció de quatre de cada cinc colònies de pingüins emperador a l’Antàrtida

Valentina Raffio

L’avanç de la crisi climàtica està empenyent els pingüins emperador al caire de l’extinció. Segons alerta un estudi publicat aquest mateix dijous a la revista ‘Communications Earth & Environment’, la calor extrema i el desglaç sense precedents registrats l’any passat van impedir la reproducció de quatre de cada cinc colònies de pingüins a l’Antàrtida. «Aquest fracàs és una conseqüència directa del canvi climàtic. I si seguim així, per a finals de segle més del 90% de les colònies d’aquests animals hauran desaparegut», adverteixen els experts que han liderat aquest treball.

L’anàlisi, encapçalada per l’investigador Peter T. Fretwell, del British Antarctic Survey de Cambridge, ha rastrejat l’activitat de cinc colònies de pingüins emperador que habiten al mar antàrtic de Bellingshausen durant més de cinc anys. Cadascuna d’aquestes colònies compta amb entre 630 i 3.500 parelles cada una; per tant, en total, s’ha pogut analitzar el comportament de més de 16.000 individus de les colònies de Verdi Inlet, Smyley Island, Bryant Coast i Pfrogner Point.

«Si continuem així, per a finals de segle més del 90% de les colònies d’aquests animals hauran desaparegut»

Les dades indiquen que la progressiva pèrdua del gel marí a l’Antàrtida està reduint dràsticament la capacitat de reproducció d’aquests animals. Segons expliquen els experts, això es deu al fet que en els últims quatre anys s’ha registrat l’extensió de gel marí més baixa en mig segle. I això, al seu torn, ha posat en perill l’hàbitat de què depenen els pingüins i l’escenari clau per a la seva reproducció, posta d’ous i les primeres etapes de vida dels pollets. En total, s’estima que entre el 2018 i el 2022, el 30% de les 62 colònies de pingüins emperador conegudes a l’Antàrtida es van veure afectades per la pèrdua parcial o total del gel marí.

L’any més crític

L’any passat, les colònies de pingüins emperador van viure la crisi més extrema registrada fins ara. Entre novembre i desembre del 2022, a la regió central i oriental del mar de Bellingshausen es va observar una pèrdua total de gel. I va ser llavors quan, sense un hàbitat en el qual procrear, quatre de cada cinc colònies de pingüins no van aconseguir tirar endavant ni un sol pollet. «Mai havíem observat un fracàs de la temporada de reproducció tan gran. Amb una pèrdua tan gran del gel marí era impossible que els pollets sobrevisquessin», comenta Fretwell.

«Amb una pèrdua tan gran del gel marí era impossible que els pollets sobrevisquessin»

Segons expliquen els investigadors que han liderat aquest treball, fa tan sols unes dècades, quan el desglaç dels pols va començar a fer efecte en aquests ecosistemes, els pingüins es van començar a desplaçar d’un lloc a l’altre a la recerca d’un hàbitat més estable. «Aquesta estratègia ha deixat de funcionar perquè la pèrdua de gel marí està afectant ja tota la regió», afegeixen els experts. Aquest estiu, sense anar més lluny, es calcula que l’extensió del gel marí és 2,2 milions de quilòmetres quadrats inferior a la mitjana dels últims quaranta anys. El desglaç a la zona equival a perdre 10 vegades la mida del Regne Unit.

Si continua eguir així, adverteixen els experts, cap a finals de segle aquests animals podrien desaparèixer gairebé del tot del mapa. «L’avanç de l’escalfament global podria reduir dràsticament l’extensió del gel marí i, si això passa, per a finals de segle més del 90% de les colònies seran gairebé extintes», comenta Jeremy Wilkinson, del British Antarctic Survey. «Aquest és un altre senyal d’advertència per a la humanitat que ens indica, una vegada més, que no podem continuar per aquest camí. Hem d’actuar ja. Ja no queda temps», afegeix.