Telecomunicacions

El Parlament Europeu aprova la prohibició definitiva del roaming

El vist-i-plau de la cambra confirma els plans de Brussel·les per acabar amb els sobrecàrrecs a partir del 15 de juny del 2017

27.10.2015 | 18:40

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts la prohibició total del roaming a partir del 15 de juny del 2017. El vist-i-plau dels eurodiputats, l´últim tràmit que faltava per l´aprovació definitiva de la llei, permetrà acabar amb els sobrecàrrecs en telefonia, tan pel que fa a les trucades internacionals, com els missatges de text o la navegació per Internet. A més, la llei preveu que a partir del 30 d´abril de l´any vinent els costos de trucar a l´estranger no puguin ser de més de 0,05 euros al minut, els SMS de 0,02 euros i la navegació per Internet amb el mòbil de 0,05 per megabite. A més, properament la UE decidirà el límit de preu per rebre trucades fins l´abolició final del roaming.

La nova llei europea també garanteix la neutralitat de la xarxa, és a dir, que les companyies d´Internet hagin de tractar tot el trànsit de manera equitativa i no puguin bloquejar o alentir deliberadament la descàrrega de continguts, aplicacions o serveis d´operadors concrets. És a dir, que una determinada empresa no bloquegi la descàrrega d´una aplicació de la competència, per exemple.

"L´abolició dels costos d´itinerància és una aspiració de tots: el ciutadà, les empreses i tot tipus d´organitzacions", ha assegurat la ponent d´aquesta normativa, l´eurodiputada del PP Pilar del Castillo. "Europa es convertirà en l´única regió del món que garanteix per llei un Internet obert i la neutralitat a la xarxa", ha afegit, remarcant que a partir d´ara "no hi haurà Internet de dues velocitats".

Crítiques de les associacions de consumidors

L´aprovació de la llei sobre el roaming, però, ha estat rebuda amb escepticisme per les associacions de consumidors. Des de l´Estat espanyol, FACUA ha lamentat que "el fi del roaming ve amb trampa" perquè "posa un límit en la utilització del sistema". "L´eliminació del roaming només afectarà les persones que viatgin per períodes curts de temps, el que suposarà generalment que només se´n beneficiïn els usuaris que vagin de vacances", ha lamentat l´associació a través d´un comunicat.

Les associacions de consumidors recorden que les sobrecàrregues per itinerància són "ingressos multimilionaris sense justificació" de les empreses de telefonia, que no tenen cap "cost afegit" quan operen a nivell internacional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema