Facebook vol que els seus usuaris estiguin tranquils cada vegada que accedeixen al seu servei i per això ha publicat estadístiques de seguretat sobre la seva plataforma. Segons les estadístiques oficials, la xarxa social estima que un 0,06 per cent dels accessos diaris al seu servei estan en perill o poden ser compromesos. La dada de Facebook suposa que cada dia 600.000 comptes han estat exposats a riscos i han pogut ser piratejats.

Des del principi, la seguretat i la protecció s'han convertit en una de les principals preocupacions de Facebook. Per això, la xarxa social ha destinat equips de treball per desenvolupar eines que proporcionin més control sobre les compte i, concretament, en la manera d'accedir a la informació, ha afirmat companyia.

Facebook ha volgut tranquil·litzar els usuaris sobre el nivell de risc que els seus comptes siguin piratejats i sobre el volum de spam que es genera en el servei.

Segons la companyia, cada dia, el 0,06 per cent dels usuaris que accedeixen al seu servei té risc de que les seves dades pugui comprometre. El bloc de seguretat Naked Security de Sophos ha calculat quants accessos estan compromesos cada dia, i el percentatge facilitat per Facebook suposa que cada dia 600.000 comptes podrien ser compromeses.

Pel que fa a l'spam, Facebook defensa que el seu servei és molt més efectiu que altres. Cada vegada sembla més freqüent trobar missatges de spam en la xarxa social, però la companyia assegura que menys de 4 per cent dels continguts publicats en la seva plataforma són spam.

Per demostrar que el seu servei manté una lluita activa contra el correu brossa, Facebook ha explicat que en els correus electrònics el 89 per cent de la informació és spam. Amb aquesta comparació, la companyia il·lustra el seu treball contra el correu brossa.

A més de mostrar dades de la baixa presència de spam en el seu servei, Facebook ha animat als usuaris a extremar les precaucions per aconseguir que aquest tipus de continguts tingui cada vegada menys presència. Segons la xarxa social, menys del 0,5 per cent dels usuaris han tingut problemes amb l'spam, i la companyia vol que la dada segueixi baixant.

Noves mesures

Facebook ha aprofitat per presentar noves mesures per disminuir el risc de que els comptes dels usuaris es vegin compromesos a l'hora d'accedir al servei.

La primera novetat està enfocada a millorar la seguretat quan el usuaris oblida la seva contrasenya. Es tracta d'un mecanisme que permet als usuaris seleccionar entre tres i cinc amics per validar la seva identitat. D'aquesta manera, quan l'usuari ha oblidat la seva contrasenya, el sistema envia un codi als contactes seleccionats prèviament per l'usuari. Els contactes rebran un codi que l'usuari haurà d'introduir per confirmar la seva identitat.

Amb aquest sistema es pretén millorar la seguretat. La intenció de Facebook és que no es depengui del compte de correu dels usuaris per confirmar la identitat i que els seus contactes puguin ajudar en aquest procés.

La segona novetat que ha introduït Facebook és App Passwords. Es tracta d'un sistema perquè els usuaris configurin el seu accés a aplicacions de tercers. D'aquesta manera, l'usuari pot configurar el sistema perquè sol · liciti la contrasenya a l'hora d'accedir a determinar les vostres contrasenyes.

Es tracta d'una altra manera de controlar l'ús del servei i evitar que 'hackers' puguin començar aplicacions amb les dades del usuari. El sistema permet configurar contrasenyes diferents per a cada aplicació, el que millora la seva seguretat.

Facebook ha reconegut que encara queda un llarg camí per fer, però ha afirmat que "segueix lluitant per assegurar-se que cada vegada que s'iniciï sessió a Facebook, sigui possible una experiència segura i social".