Redada

Macrooperació contra el frau fiscal a setze bars i discoteques de Catalunya

Els registres van començar aquest dijous i finalitzaran aquesta nit quan tanquin els locals

08.07.2016 | 13:19

L'Agència Tributària inspecciona setze bars i discoteques de Catalunya en una marcrooperació a nivell estatal contra el frau fiscal, que ha comportat el registre de 87 locals corresponents a 110 societats d'onze comunitats autònomes. Les inspeccions van començar aquest dijous i s'allargaran fins aquest divendres a l'hora del tancament dels locals. Les societats inspeccionades representen més del 20% de la facturació del sector de l'oci nocturn a l'Estat. La investigació, que porta per nom 'Chopin', es va iniciar a principis d'any amb la detecció d'un volum de cobraments amb targeta declarats a Hisenda "anormalment alt", fins a més del 76%, per a un sector on normalment prima el pagament en efectiu mentre que l'ús de targetes de crèdit és escàs.

Segons l'Agència Tributària, aquesta situació va alertar sobre la possible existència d'un gran circuit paral·lel d'efectiu que no s'estava declarant a Hisenda però els investigadors també van observar diferències entre l'activitat declarada i les dades que es tenien sobre l'aforament habitual, el preu de les entrades i les consumicions.

La investigació prèvia a aquesta operació va començar a principis del 2016, quan es va detectar l'elevat volum de cobraments amb targeta de crèdit. En una fase prèvia d'observació de com funcionaven aquests locals es va comprovar que una pràctica molt estesa era la venda de tiquets per a consumicions que, posteriorment s'eliminaven a la barra. La venda d'aquests tiquets es feia de manera que quedaven fora de control i posteriorment les consumicions no es feien constar.

El Ministeri d'Hisenda valora aquesta operació com la més gran de les realitzades per l'Agència Tributària contra el frau fiscal i l'economia submergida. En conjunt, les discoteques i pubs inspeccionats representen més del 20% de la facturació de l'oci nocturn a tot l'Estat. Segons l'Agència Tributària, l'operació 'Chopin' ha comportat la participació de 386 funcionaris de la inspecció fiscal i 135 més dels serveis de vigilància duanera.

Catalunya, on l'operatiu ha comptat amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, és la segona comunitat de l'Estat en nombre de locals inspeccionats en aquesta operació contra el frau fiscal. Només al País Valencià, on Hisenda ha actuat sobre 20 empreses, hi ha hagut més empreses afectades. A Galícia, els locals inspeccionats són 16; a la comunitat de Madrid, 7; a les Illes Balears, Aragó i Canàries, 4; a Castella i Lleó, 3; a Extremadura 2, i a Astúries 1.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema