El pare que ha destapat els abusos sexuals a l'escola Maristes Sants-Les Corts de Barcelona ha assenyalat que els Mossos d'Esquadra li han demanat "ajuda" i que "intenti aguantar perquè la gent se sent identificada amb mi" a l'hora d'explicar les agressions. "Denuncieu. Per acabar amb la lacra de la pederàstia s'ha de denunciar; si no ho fas, no t'ho treus de sobre ni avances", ha exhortat Manuel, que ha afirmat que ja hi hauria deu denúncies interposades contra professors dels Maristes per abusos i que ell té constància almenys de dotze casos més. Manuel i la seva esposa s'han reunit aquest dilluns al matí amb un advocat i en els propers dies decidiran si denuncien l'escola per possible encobriment i probablement recorreran la decisió del jutge de deixar en llibertat amb càrrecs el professor confés dels abusos.

Manuel havia expressat als Mossos d'Esquadra la voluntat de fer un pas al costat després de destapar la setmana passada els abusos sexuals que un professor de l'escola Maristes Sants-Les Corts va cometre durant anys, però segons ha explicat, li van demanar que resistís. "Aguantaré un temps perquè aquestes persones no pateixin més. Si necessiten la meva ajuda que escriguin un correu electrònic", ha subratllat en una atenció als mitjans aquest dilluns Manuel, que ha deixat clar que no vol "pressionar" ningú, tot i que també ha insistit que s'ha de denunciar. "Com sigui, però denuncieu", ha remarcat. "Si la gent que vol denunciar, dubten, deixo de treballar i els acompanyo", ha relatat Manuel, que ha continuat: "La gent que es posa en contacte amb mi tenen la ferida a dins, però es treuen un pes de sobre".

El fill de Manuel va ser víctima dels abusos sexuals de Joaquín Benítez abans del 2010. El pare va penjar cartells a les rodalies del col·legi amb un correu electrònic per trobar més afectats i, des d'aleshores, una desena de persones han interposat denúncies per abusos en aquest centre. El pare ha detallat que, a part de les quatre denúncies que el jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona ha rebut, una altra persona va prestar declaració dissabte; diumenge el mateix Manuel en va acompanyar dues més: un senyor de 45 anys i una noia. Benítez només abusava de nois i per tant aquesta denúncia seria contra un altre docent.

Al llarg d'aquest dilluns, està previst que tres persones presentin denúncia, segons el pare que ha destapat els casos. En total, són deu i Manuel té constància d'almenys una dotzena de casos més, que probablement es denunciaran al llarg d'aquesta setmana. Des que va donar a conèixer l'adreça electrònica, els correus han estrat un "degoteig constant", amb "relats monstruosos", ha assenyalat. En un comunicat enviat aquest dilluns al migdia, el jutjat d'instrucció número 6 ha puntualitzat que de moment no ha rebut cap nova denúncia amb relació al cas de l'exprofessor investigat per abusos sexuals; en té un total de quatre a l'espera que es pugui ampliar la xifra en els proper dies.

El pare també ha lamentat que la denúncia d'un exalumne del centre contra el mateix professor no tirés endavant per "un defecte de forma" el 2005, tal com ha transcendit en les darreres hores. Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat a l'ACN que al 2005 la policia catalana encara no tenia competències a la demarcació de Barcelona, tot i que sí que recollia denúncies que, si seguien el seu curs, assumia la policia espanyola. A més, els ciutadans que ho feien telemàticament havien de passar posteriorment per comissaria a signar-la perquè fos vàlida. Les denúncies que es podien posar per Internet eren per delictes com danys, sostraccions, pèrdues o robatoris a l'interior de vehicle, però no tan greus com un delicte d'abusos sexuals.

La família comença a preparar l'estratègia judicial

Manuel ha explicat que s'han reunit amb un advocat de Barcelona per personar-se en la causa i que, un cop hagin pogut accedir a tota la informació disponible, estudiaran demanar responsabilitats penals contra l'escola Maristes Sants-Les Corts. També en els propers dies tenen previst començar a dissenyar l'estratègia judicial i, a més, recórrer la decisió del jutge de deixar en llibertat provisional l'exprofessor, que va anar a declarar dissabte i que ja havia reconegut públicament abans haver abusat d'alumnes. Manuel ha alertat que el pederasta confés "continua declarant als mitjans que desapareixerà". Com a mesures cautelars, el jutjat va dictar la prohibició de sortida del territori nacional; la retirada de passaport; compareixences setmanals a comissaria i la prohibició de realitzar activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol altre tipus, ja siguin retribuïdes o no, en què hi hagi menors.

Manuel ha explicat que el seu fill es troba "millor" i que la relació afectiva ha canviat "totalment". "L'altre dia em va abraçar i em va dir que estava orgullós de tenir un pare així. Que el fill t'abraci després d'anys és el millor", ha expressat amb la veu trencada. També ha precisat que no busca cap mena de protagonisme i que per això prefereix no identificar-se mostrant la cara davant els mitjans de comunicació.