La vista és el sentit que ens permet percebre la forma i el color dels objectes, la claror i la foscor i, en general, observar i conèixer tota la vida que gira al nostre entorn. Els òrgans de la vista són els ulls, formats pel globus oculars i els elements de protecció que els complementen. Es considera que és el sentit més desenvolupat de l'ésser humà i el que li dóna més informació del món que l'envolta. Per tot plegat, cal tenir-ne cura i en el cas de la medicina qui se n'ocupa preferentment són els oftalmòlegs.

Actualment, el Servei d'Oftalmologia de l'Hospital de Figueres està format per un equip humà de 12 persones. És un equip liderat pel doctor Jordi Juvanet des de l'any 2000 que integra, en el desenvolupament de la seva tasca assistencial, tant la vessant mèdica oftalmològica, amb quatre metges especialistes, com la vessant òptica, amb cinc optometristes i tres auxiliars de clínica. El seu responsable explica que "cal remarcar que ha sigut un dels primers serveis d'oftalmologia de la sanitat pública de Catalunya en integrar l'estudi i el tractament de les disfuncions visuals i les dificultats en l'aprenentatge en la lectoescriptura, entre altres, a través de teràpia visual portada a terme per optometristes especialitzats".

Assenyala que "ens pot semblar un servei petit dins les dimensions de l'hospital de Figueres, però considero que porta a terme una gran tasca i així ens ho reflecteixen les xifres d'activitat de l'any 2017. Veiem que es van atendre més d'11.000 persones i es van realitzar més de 1.000 intervencions quirúrgiques, el que representa quasi el 8% de totes les visites i el 20% de totes les cirurgies fetes a la Fundació Salut Empordà (FSE) al llarg del darrer any".

Dispersa, envellida i culta

El doctor Juvanet assenyala que "l'equip humà i els mitjans amb que comptem per fer la nostra tasca fan que es puguin afrontar totes les necessitats de la població de referència amb solvència i seguretat. Els casos que requereixen d'un hospital més complexitat, com el Josep Trueta o la Vall d'Hebron, són molt escassos al cap de l'any. La població de la nostra àrea d'influència té unes característiques intrínseques que condicionen les necessitats mèdiques".

I afegeix "així, tenim una població envellida, dispersa en el territori i amb un índex d'analfabetització molt baix. Aquestes particularitats fan que es requereixi, per exemple, molt bona visió de lluny (per poder conduir) i molt bona visió de prop (per llegir o cosir), independentment de l'edat del pacient. La població envellida també marca la incidència d'alguna malaltia particular, com és la degeneració macular associada a l'edat (DMAE)".