Entre un 15 i un 20% dels trasplantats renals manifesten rebuig a l´empelt els primers anys després del trasplantament i un 5% pateixen una infecció vírica, el 95% dels casos, al primer any. Les dues patologies impliquen una disfunció de l´empelt però el tractament és molt diferent. Diferenciar-ne el diagnòstic, actualment, es pot fer a través de biòpsia que, segons els experts, tampoc dona resultats molt evidents, per la qual cosa, sovint, es requereix una segona intervenció. Per millorar-ho, un equip d´investigadors del Vall d´Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha dissenyat un test d´orina que permetria discernir la causa de la disfunció i anticipar-se a les manifestacions i repercussions.

Óscar Len, un dels investigadors participants a l´estudi, i adjunt del servei de malalties infeccioses de l´hospital Vall d´Hebron de Barcelona, ha explicat que actualment el diagnòstic diferencial és ´´complicat´´ i la certesa només es pot aconseguir amb una biòpsia i per tant, en alguns malalts, els pot generar complicacions, com ara hemorràgies. Per això, en molts casos, cal una segona biòpsia. Len destaca que és ´´molt important´´ poder diferenciar el diagnòstic sobretot perquè el tractament de les dues entitats són ´´diametralment oposats´´.

Mentre que la disfunció renal per rebuig requereix augmentar la immunosupressió i donar dosis altes de corticoides, una intervenció empitjora els efectes del virus BK, ja que en aquest cas, i a falta d´un antiviral efectiu, cal reduir precisament la immunosupressió perquè el sistema immune actuï per si sol.

La descoberta d´aquest grup d´investigadors liderats per Joan Gavaldà, és que a l´orina d´aquests pacients hi ha proteïnes que poden indicar aquesta causa de la disfunció per tant, es tracta d´un mètode no invasiu que facilitaria i anticiparia el diagnòstic. Precisament aquest avançament és un dels objectius dels investigadors. Ibai Los-Arcos, metge del servei de malalties infeccioses de Vall d´Hebron, ha recalcat que tenir el diagnòstic ´´el més aviat possible´´ i per tant, avançar-se a les manifestacions de la malaltia, permetrà prevenir complicacions i mantenir la bona funció de l´òrgan trasplantat.

A més d´evitar conseqüències i millorar la qualitat de vida dels pacients, el test d´orina pot generar un estalvi econòmic, ja que s´evitarà l´ingrés del malalt per fer la biòpsia i les possibles complicacions que pateixen. Per això, Los-Arcos està convençut que aquest mètode serà més ´´cost-efectiu´´ que el que passa actualment. L´estudi es troba actualment en una segona fase de validació, i per tant, fins d´aquí aproximadament un any, no es podran tenir resultats definitius.