Es va crear l'any 2011

El Banc de Llet Materna ha alimentat 200 nadons de les comarques de Girona

Durant el 2016 va augmentar el nombre de mares donants tant al conjunt de Catalunya com a la demarcació

18.05.2017 | 17:33
Hospital Trueta

El Banc de Llet Materna de Catalunya ha alimentat 200 nadons de les comarques de Girona des de que es va posar en marxa el 2011. Destaca que el nombre de mares que s'han fet donants ha augmentat any rere any. En concret, al conjunt de Catalunya el 2016 es va tancar amb 621 dones que van oferir llet de manera altruista, 71 de les quals eren de la demarcació de Girona. De retruc, també ha crescut el nombre de litres d'aliment que s'ha recaptat i els nadons que s'han beneficiat del Banc de Llet Materna al conjunt del país. La previsió de cara el 2017 és optimista, i és que en els tres primers mesos de l'any ja s'han registrat més de 200 dones que han donat 295 litres de llet que han servit per alimentar 120 nens a Catalunya.

Sis anys després d'haver començat a funcionar, el Banc de Llet Materna ja ha alimentat a 200 nadons prematurs gironins. Tot plegat gràcies a l'altruisme de més de 2.500 mares que s'han fet donants arreu de Catalunya. El 2016 destaca per l'augment de dones que ofereixen llet arreu del territori. En aquest sentit, Girona se situa com a tercera demarcació on més donants es registren.

En concret, a les comarques de Barcelona 444 dones van aportar llet materna, seguides per les 76 mares de les Terres de l'Ebre, les 71 de la demarcació de Girona i les 30 de Lleida. L'augment de donacions s'ha traduït en un increment dels nadons que se n'han beneficiat. El 2016, dels 487 menors que es van alimentar del banc, 35 eren de les comarques gironines.

A Catalunya cada dia neixen dos nadons prematurs extrems. Són nens que pesen menys d'un quilo i mig o que han nascut abans de les 32 setmanes de gestació, i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare.

Des del Banc de Llet Materna recorden la importància de fer-se donant, ja que "és una necessitat contínua". Ressalten que, malgrat que hi ha una setantena de mares actives, "sempre se'n necessiten de noves" ja que a diferència dels donants de sang, les de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

Un banc centralitzat

El Banc de Llet Materna de Catalunya es va crear amb el propòsit d'assegurar l'alimentació de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes determinades, no puguin ser alletats per la pròpia mare. Per fer-ho hi ha una xarxa d'hospitals que tenen aquest servei i que treballen coordinats. A la demarcació de Girona el centre de referència és l'Hospital Trueta.

El consum de llet materna en nadons d'alt risc disminueix les infeccions generalitzades greus dels prematurs i combat les necrosis intestinals. Per ser donant cal que la mare estigui alletant el propi nadó, que tingui aliment suficient i que disposi d'una bona salut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema