Dia Internacional de la Dona

El Banc de Sang diu adeu als diacrítics

Promou la campanya 'Dona que dona sang' a 12 hospitals de Catalunya, coincidint amb el Dia de la Dona

07.03.2017 | 18:41
Campanya de donació en el dia de la dona

El Banc de Sang i Teixits (BST) diu adeu als accents diacrítics amb la campanya ´Dona que dona sang´ i coincidint amb el dia de la Dona, 12 hospitals de Catalunya rebran amb una xocolatada a totes les donants.

L´eslògan d´aquesta campanya de donació, que compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Donants de Sang, fa referència a la recent aprovació de la nova 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans, segons la qual es passarà de l´ús de 150 accents diacrítics a només 15.

Un d´aquests casos és el de dona, que a partir d´ara s´escriurà sense accent independentment de si fa referència a una persona de sexe femení o al verb donar.

Però la llista és molt més llarga i també inclou paraules com "adéu". De fet, només es conserva l´accent diacrític de 15 paraules monosil·làbiques (bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S´escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats d´aquests mots, com adeu, adeu-siau, marededeu, rodamon, a contrapel, entresol o subsol).

Més de 91.500 dones donen al 2016

A Catalunya més de 91.500 dones van donar sang l´any passat, xifra molt semblant a la registrada al 2015. Per franges d´edat, les dones entre 36 i 55 anys van ser el grup de donants més actiu ja que representen gairebé el 50% del total (45.347 persones).

Cal destacar que prop de 18.500 dones van donar sang per primera vegada l´any passat, un 20% del total.
Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques: Ser major d´edat; Pesar 50 quilos o més i en cas de ser dona, no estar embarassada.
Per donar sang no cal estar en dejú.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema