Fins al 30 per cent dels tumors malignes d'orofaringe diagnosticats a Espanya poden estar relacionats amb el sexe oral a causa de la infecció pel virus del papil·loma humà, segons dades recopilades per la Comissió de Cirurgia de Cap i Coll i Base de Crani de la societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC), que aquest divendres comença el seu congrés nacional a Sevilla.

El president d'aquest organisme, Pablo Parente, ha reconegut que després dels casos coneguts d'afectats per aquest tipus de càncer, com el de l'actor Michael Douglas, "s'han incrementat les consultes de persones sexualment actives amb molèsties específiques a la gola".

Així mateix, diferents estudis conclouen que el nombre de parelles sexuals i el sexe oral poden associar-se amb un major risc de càncer oral i orofaringi, segons una revisió recent publicada a la revista 'Community Dentistry and Oral Epidemiology'.

"El virus del papil·loma humà (VPH) produeix infeccions de transmissió sexual a genitals, anus i orofaringe, zones en les que pot provocar l'aparició de tumors malignes, sent causa freqüent del càncer de coll uterí", ha assenyalat Parente.

No obstant això admet que aquest virus és molt comú i "en la majoria dels casos no causa cap problema de salut", igual que la presència de papil·lomes és indicador de la infecció però no del desenvolupament d'un tumor maligne.

A la zona de cap i coll es produeixen "en una part de la gola anomenada orofaringe, específicament, en l'amígdala palatina i la part posterior de la llengua", comenta.

El problema és que el virus pot causar una infecció silent que, després d'anys d'evolució, "transforma les cèl·lules epitelials en malignes", afegeix.

Els principals factors de risc de càncer de faringe són el consum de tabac i d'alcohol, "més significatiu en homes que en dones", indica el doctor Parente. No obstant això, l'aparició dels tumors relacionats amb el VPH ha provocat un augment de la seva incidència en general i en dones en particular, sense igualar la taxa de prevalença en homes.

De fet, segons aquest treball, la relació del VPH amb el càncer d'orofaringe és més gran en dones, 38 per cent enfront del 20 per cent en homes.

D'altra banda, una revisió d'estudis publicada aquest mes a 'Journal of Clinical Medicine Research' conclou que la prevalença era major en homes que tenien relacions sexuals amb homes (12%), en comparació amb els homes heterosexuals (4,7%) i dones (2,9%).

Una de les principals recomanacions per prevenir la infecció per VPH és evitar les relacions sexuals sense protecció. A més, recorda que hi ha una vacuna que permet evitar la infecció per VPH i, per tant, l'aparició de càncer de cèrvix i orofaringe relacionat amb aquest virus, apunta el doctor Parente.